Vargen på bilden är inte Södertörnsvargen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus (arkivbild)

Södertörnsvargen lever – jakten tog julledigt

Södertörnsvargen har fått fira jul i lugn och ro. Bar mark och jullediga tjänstemän har hållit jägaren borta. Klockan tickar för det tidsbegränsade jaktbeslutet.

  • Publicerad 17:49, 2 jan 2018

I början av december beslutade länsstyrelsen att utlysa skyddsjakt på den så kallade Södertörnsvargen, en varghona som har blivit allt mer närgången med hundar och människor. Men av någon anledning har hon sedan dess blivit mer tillbakadragen och jakten har gått på sparlåga.

– Det finns flera faktorer. Dels har det varit julledigt. Även vår personal har behov av att vara lediga, vet du. Vår personal jagar ju inte, men vi bistår jaktledaren med hund och hundförare. Det har heller inte varit de bästa förutsättningarna utan någon spårsnö, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

En annan viktig faktor är att vargens sändarhalsband inte har fungerat på ett par månader. Därmed har länsstyrelsen och jägarlaget fått förlita sig på mänskliga observationer. Observationerna har dock blivit färre på sistone.

En anledning kan vara att personer som vill rädda vargens liv har varit ute i skogarna för att förhindra jakten, vilket kan ha resulterat i att vargen hållit sig undan.

– Det har varit folk ute i skogen, det vet vi, men hur många kan jag inte säga.

Personer som vill rädda vargen har även gått ut med uppmaningar i sociala medier att sluta lämna in vargobservationer till Länsstyrelsen.

Flera falska observationer har också inkommit.

Kan hon ha flytt länet?

– Vi tror inte det. Vi har inga uppgifter om att den ska ha dykt upp någon annanstans.

Får hon skjutas i ett annat län?

– Skyddsjakten gäller bara i området som är utpekat i beslutet. Det berör Södertörnsskogarna kan man säga, med undantag för Tyresta nationalpark. Dyker den upp någon annanstans så krävs en ny bedömning och nytt beslut, vare sig det är någon annanstans i Stockholm eller ett annat län.

Efter julledigheten kommer länsstyrelsen lägga lite mer krut på att lokalisera vargen. Klockan tickar nämligen. Beslutet om skyddsjakt sträcker sig bara till den 28 februari.

Tror ni att ni hittar henne innan dess?

– Vi behöver inte tro något. Vi jobbar på utifrån beslutet att jakten ska bedrivas. Sen får vi se vad som visar sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.