Ingmari Pagenkemper, konstnärlig ledare för Södra Teatern, har fått flera hot efter sin affisch med texten F*CK SD. Foto: Andreas Enbuske

Södra Teatern avbryter kampanj efter hatstorm

Fem dagar hann affischerna i Södra teaterns kampanj #politisktmeddelande sitta uppe – innan de fick plockas ned. Orsaken? Allvarliga hot och hatstorm mot vd:n Ingmari Pagenkemper.

  • Publicerad 10:41, 24 okt 2017

Jag har erfarenhet av troll sedan innan och är rätt tuff, ofta är det ju bara Olle, 47, från Säffle som sitter bakom tangentbordet och är besviken.

Det var i torsdags kväll som Södra Teatern lanserade sin demokratikampanj #politisktmeddelande. Inför kampanjen hade Södran uppmanat alla som vill att skicka in korta meningar med politiska budskap, tankar eller utrop –  som sedan affischerades upp runt om i stan. Syftet var att låta medborgarna ta plats och säga vad de vill, inför det stundade valåret då stans affischeringsytor tenderar att svämma över av partipolitiska budskap.

På affischerna syntes meddelanden i stil med allt ifrån "Gubbar i politiken: Sluta vara så gubbiga. Släpp in ut era inre gäris" till "Låt hyresgäster vräka onda hyresvärdar!". En av dem som skickat in ett meddelande är Ingmari Pagenkemper, själv vd och konstnärlig ledare på Södra Teatern. På en affisch vid Mosebacke syntes texten: “Från Ingmari till Jimmie: F*CK SD”.

"Har blivit lite för farligt"

Men det dröjde inte mer än ett dygn innan Ingmari Pagenkempers såväl som Södra Teaterns Facebook svämmade över av hotfulla meddelanden. Något som nu fått teatern att helt avbryta kampanjen.

– Det känns så klart oerhört tråkigt. Men vi har misslyckats när allt fokus hamnar på mig som privatperson och Sverigedemokraterna. Poängen var att föra fram folkets röst, men nu känns det tyvärr som att det både slagit fel och blivit lite för farligt, säger Ingmari Pagenkemper.

Ny chef ska styra upp klubbarna på Södra Teatern

Hon har fått flertalet hotfulla sms, mejl och Facebook-meddelanden, från vad hon utgår är från är extremhögern. Men eftersom de allra flesta har anonyma eller fejkade profiler som avsändare ser hon ingen mening med att anmäla.

– Jag har erfarenhet av troll sedan innan och är rätt tuff, ofta är det ju bara Olle, 47, från Säffle som sitter bakom tangentbordet och är besviken. Men det är klart det tär på krafterna att se. Jag har fått fruktansvärda foton som visar vad de vill göra mig, det blir att man kikar lite extra över axeln.

SD-topp lämnar efter nazistavslöjande

Sverigedemokraterna kritiska

I ett öppet brev på Södra Teaterns hemsida skriver nu Ingmari Pagenkemper om varför hon avbryter kampanjen, men skriver i samma text FUCK SD inte mindre än fyra gånger. Sverigedemokraternas Joakim Wallerstein har i en artikel i Resumé nu kritiserat vd:n, som han menar bidrar till ett "hätskt debattklimat".

– Jag förstår att det kan vara provokativt för vissa. Men vi är ett vinstdrivande aktiebolag som inte tar emot några skattepengar alls i bidrag, och har rätt att bestämma vår egen värdegrund. För mig som privatperson var det också viktigt att säga FUCK SD eftersom jag anser att de är ett hot mot vår demokrati, säger Ingmari Pagenkemper.

Könsuppdelad hundgård – nu snackis i New York

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.