Affischerna i Södra Teaterns demokratikampanj togs i själva verket bort eftersom de bröt mot annonsföretagets regler. Foto: Andreas Enbuske/Per Cornell

Södra Teaterns kampanj bröt mot reglerna

Hatstorm från högerextrema var anledningen till att Södra Teatern avbröt sin kampanj, enligt vd Ingmari Pagenkemper. Men i själva verket åkte affischerna ner för att de bröt mot annonsföretagets regler.

  • Publicerad 15:11, 3 nov 2017

För snart två veckor sedan rapporterade StockholmDirekt att Södra Teatern avbrutit sin demokratikampanj #politisktmeddelande, som bestod av 50 affischer på olika platser i stan med politiska budskap som medborgarna själva skickat in. Enligt Södra Teaterns vd Ingmari Pagenkemper var anledningen till att affischerna plockats ned bara några dagar efter att de satts upp, att hon själv mottagit flera allvarliga hot- och hat-mejl från extremhögern. Detta eftersom hon själv stod som avsändare på en av affischerna, med meddelandet "F*CK SD".

– Det känns så klart oerhört tråkigt. Men vi har misslyckats när allt fokus hamnar på mig som privatperson och Sverigedemokraterna. Poängen var att föra fram folkets röst, men nu känns det tyvärr som att det både slagit fel och blivit lite för farligt, sa Ingmari Pagenkemper till StockholmDirekt.

Södra Teatern avbryter kampanj efter hatstorm

Regelbrott orsaken

Att vd:n mottagit hotfulla mejl och sms råder ingen tvekan om, då StockholmDirekt själva tagit del av dessa. Däremot har det visat sig att det inte är hela sanningen bakom varför kampanjen avbröts på måndagen.

I själva verket togs de 50 affischerna, däribland Ingmari Pagenkempers egen som blivit mest uppmärksammad, bort av annonsföretaget som Södran anlitat, KulturReklam, redan innan helgen. Detta eftersom de bröt mot reglerna i avtalet med Ellevio, som äger de elskåp där affischerna satts upp. Ellevio har som policy att aldrig tillåta politiska budskap, eftersom det finns en risk att de rivs ned – vilket kan bli farligt på grund av den höga spänningen i elskåpen.

Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna, var den som kontaktade Ellevio för att uppmärksamma dem på regelbrottet. Han riktar nu skarp kritik mot Södra Teaterns vd.

– Det är oerhört märkligt att hon försöker få det att framstå som att den togs bort på grund av hot, när det i själva verket handlade om att de själva brutit mot reglerna. Men det vinner såklart inte lika mycket sympati.

Södermalmsborna: Vi har meningslösa jobb

"Hade aldrig hänt om inte SD tryckt på"

Ingmari Pagenkemper själv kan inte svara på frågor under dagen utan hänvisar till Södra Teaterns kommunikationschef Johanna Carlberg – som inte tycker att teatern gjort något fel.

– Vi har inte brutit mot regler, vi har anlitat KulturReklam som hyr av Ellevio. Anledningen till att Ellevio började titta på det här överhuvudtaget var för att Sverigedemokraterna kontaktade dem.

På er hemsida säger ni att ni tagit ned affischerna på grund av hot, men då de hade ju redan tagits ned?

– Även om affischer tagits ned så var det först på måndagen vi beslöt att avbryta kampanjen, som fortfarande fanns digitalt och på några stortavlor, på grund av alla hot som kom in under helgen. Vi anser att informationen är riktig eftersom anledningen att vi avbröt kampanjen har med SD:s reaktion att göra, det här hade aldrig hänt om inte SD tryckt på.

Du menar att Ellevio inte hade upptäckt att affischerna bröt mot reglerna?

– Ja.

"Skriker varg"

Men Sverigedemokraternas Joakim Wallerstein tycker att Ingmari Pagenkemper låtit påskina något som inte stämmer.

– Det är att skrika varg i onödan. Om det skulle ske på riktigt i framtiden är risken att folk inte kommer att reagera. Och det är fortfarande så att de påstår att anledningen är inkomna hot, vilket uppenbarligen inte är korrekt. Att jag frågar ägaren av annonsytan om de står bakom kampanjen, kan knappast betraktas som hatstorm. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.