Södra teatern. Foto: Andreas Jennische

Södran om stoppade klubbar: "För mycket testosteron från olika delar av Stockholm"

Södra teatern stoppar tre av sina klubbar efter bråk och sexuella trakasserier. För klubbarrangörerna kom beslutet som en blixt från klar himmel. ”Man straffar en hel kultur”, säger arrangören Hasan Ramic.

  • Publicerad 20:19, 30 mar 2017

Södra Teatern har valt att pausa klubbarna Håll käften och dansa, Hammertime och Chocolate Factory med omedelbar verkan. Beslutet motiveras med att det har förekommit bråk och att tjejer har utsatts för sexuella trakasserier. Men för klubbarrangörerna kom beskedet plötsligt.

– Självklart ska inte sådant få förekomma, men vi (Chocolate factory och Hammertime) eller Håll käften och dansa har inte blivit informerade om att det skulle vara ett problem på våra klubbar tidigare, säger Hasan Ramic, klubbarrangör och DJ.

Beskedet kom efter ett bråk på klubben Mosquito i helgen.

– Då sa de att det hade blivit så stökigt att alla klubbar som har liknande inriktning som vi skulle pausas. Inget sades om att problem med sexuella ofredanden hade pågått länge.

Mosquito fick dock stanna kvar. Istället blev det de tre klubbarna med fokus på hiphop och r´n´b som fick stryka på foten.

Enligt nattklubbschefen Martin Johansson är det inte enbart slagsmålet i helgen som ligger bakom beslutet.

Hur kommer det sig att det var de här klubbarna och inte Mosquito som pausades?

– Det är en bra fråga. De har faktiskt inte haft problem på Mosquito tidigare. Men vi har kört hip hop nästan varje fredag i flera år. Vi borde ha en guldstjärna för allt vi har gjort för den genren. Men vi är inte ensamma om att det blir bråk. Kanske är det för mycket testosteron från olika delar av Stockholm, säger Martin Johansson

Vad menar du med det?

– Jag menar att när olika gäng från olika delar av Stockholm ska brösta upp sig blir det för mycket testosteron. Det kan vara från Odenplan och Södermalm, det spelar inte så stor roll.

Han tillägger:

– Jag tycker att det är viktigt att få fram att de här klubbarna har fått bära ett hundhuvud för detta som jag inte tycker är rättvist mot dem. De har levererat förstklassiga klubbkvällar. Hasan har alltid hållit tal om att allt ska ske på lika villkor och att man inte ska tafsa. Ingen skugga ska falla över dem.

Så det är besökarna ni har haft problem med?

– Ja, det är helt korrekt. Och det har eskalerat rätt snabbt de senaste veckorna och månaderna. Vi har behövt ha mellan 14 och 15 vakter vissa kvällar.

Enligt arrangörerna har ni inte påtalat att ni upplever de här problemen.

– Vi har pratat med de flesta av de här klubbarna om det. Men vi har kanske inte haft massa möten om det, det har vi inte haft. Men självklart har det kommit på tal.

Blir det ingen mer hiphop på Södra Teatern nu?

– Jo, vi har kvar Hip hop karaoke. Där är en otroligt stämning med mycket kvinnor. Arrangörerna känner olika folk, de kanske är lesbiska eller gay, så det har inte tagit skada, säger Martin Johansson.

Du menar att det har varit ett annat klientel där?

– Ja, det menar jag. Och det är också en enorm glädje med folk som vill uppträda. Det är mer peppande.

Hasan Ramic tror att de eventuella problemen på klubbarna hade kunnat åtgärdats med bättre kommunikation.

– Vi gick och gjorde våra klubbar i tron om att de var en publiksuccé, för det är feedbacken vi har fått av våra gäster och vänner på plats. Chocolate Factory spelar rnb-ballader och har en överväldigande majoritet kvinnliga besökare men den blev struken med samma argument. Håll Käften Och Dansa hann inte ens ha fler än två klubbkvällar för att ens uppfattas som ett problem, säger han.

Hur kändes det när ni fick beskedet?

Först känner man: Typiskt. Det här är ett välkänt grepp i Stockholms klubbliv. Att man straffar en hel kultur när det uppstår ordningsproblem. Men vi blir också frustrerade över den bristande logiken. Klubben bråket inträffade på är kvar, medan vi andra får gå, säger Hasan Ramic

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.