PAUS. Sofia Reideborn pausar sin egna hockeykarriär efter en konflikt med medspelare i SDE. Foto: Jonny Andersson

Sofia Reideborn blir ungdomsansvarig i SIK

Under sommaren lämnade hockeymålvakten Sofia Reideborn sin klubb, SDE, under uppmärksammade former. Nu är hon tillbaka – som ungdomsansvarig i Sundbybergs IK.

  • Publicerad 11:52, 12 aug 2020

Svenska damhockeyligan, SDHL, har haft sommarpratare i en podcast i sommar. I sitt sommarprat kritiserade Sofia Reideborn, målvakt i Danderydsklubben SDE, parrelationer som förekommer inom damhockeyn och använde situationer i den egna klubben som exempel. Detta fick lagkamrater att reagera och vända sig till lagledningen.

Trots lagledningens försök till medling kände Sofia Reideborn att hon var tvungen att pausa sin målvaktskarriär. Det blev helt enkelt för infekterat. Sofia beskylldes för att vara homofob, något hon bestämt hävdar att hon inte är. I stället ville hon belysa att kärleksrelationer inom en trupp leder till drama.

– Jag ångrar inte för fem öre det jag sa, säger Sofia och fortsätter:

– De som anklagar mig för att vara homofob har inga underlag för det, ändå är det jag som ska be om ursäkt. Jag belyste ett problem, ett problem som jag sett och upplevt.

Ska stå vid sitt löfte

När hon bröt kontraktet lovade hon att inte representera någon annan SDHL-klubb i vinter. Det löftet tänker hon hålla. Hon saknar sommarträningen oerhört, anar att det blir än värre när isträningen kommer igång. Dock kommer hon att ha fullt upp på och utanför isen.

Per Håkansson, sportchef och ungdomsansvarig i Sundbybergs hockeysektion, följde debatten och kontaktade Sofia.

– Jag ringde och frågade: ”vad ska du göra nu?”, säger Per Håkansson och fortsätter.

– Sofia är väldigt engagerad i flick- och damhockeyn. Jag ville höra om hon var intresserad av att arbeta med våra flickor och hon har accepterat vårt erbjudande. Sofia blir ungdomsansvarig och ska arbeta tillsammans med Adrian Hinz.

Tre ledarroller

Sofia Reideborn vacklar lite kring sin ledarförmåga.

– Jag har knappt levt, är ju bara 21 och har alltid varit yngst. Men det har sagts att jag är en naturlig ledare. Hoppas det stämmer. Jag vill jobba nära flickorna, visa att de kan bli hur bra som helst.

Utöver rollen i SIK och vid sidan av hennes civila halvtidstjänst, ska Sofia även vara målvaktstränare i ett pojklag i IK Göta och assisterande tränare i division 2-laget Lidingö Vikings.

Foto: Jonny Andersson

Tidig isdebut

Namn: Sofia Reideborn.

Ålder: 21.

Bor: Stockholm.

Klubbar: AIK, började i skridskoskola som 3-åring och SDE HF.

Yrke: Rekryteringsassistent och hockeymålvakt.

Aktuell: Bröt dramatiskt sitt elitkontrakt och ska i vinter bland annat arbeta för Sundbybergs IK.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46

New York blev Solna för hockeyspelaren Alva

Sport Ny forward i AIK Hallå där Alva Johnsson, forwarden i AIK hockey som egentligen skulle ha spenderat hösten i New York. Varför blev det inte så?torsdag 17/9 16:07

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Nyheter "Vill vara en stark röst i partiet" Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.tisdag 15/9 12:48