Sofia tog musikeliten till Kallhäll

Att bli artist har varit en dröm sedan barnsben. I april släpper Järfällabon Sofia Ullman sin debutskiva där hon fått hjälp från några av Sveriges mest välkända musiker.

  • Publicerad 10:53, 24 mar 2015

Högt beläget, en kortare promenad från centrum, i Kallhäll bor Sofia Ullman. Det går att höra vinden susa i den lilla lägenheten med utsikt över Mälaren. Och det är här, i hemmet, som det mesta av arbetet sker och har skett med debutskivan ”Shades of red”, nyanser av röd, som släpps i mitten av april.
Förutom tofflorna är hon helt klädd i rött. Och i musikvideon till en av låtarna, ”To be”, har hon en röd klänning på sig – det är något i färgen hon tycker identifiera sig själv i.
- Jag känner mig som en röd person, säger hon. Utåtriktad och känslosam – det är mer av en känsla jag har.
Redan när Sofia var liten började drömmen om att någon gång bli artist. Hon spelade piano, både klassiskt och pop, och började göra låtar tidigt. Jämnt och ständigt satt hon och spelade, ibland sjöng hon – när hon visste att ingen, förutom de närmaste vännerna, hörde.
- Att skriva låtar var ett säkert sätt där jag kände att jag kunde uttrycka mig, säger hon.
Bredvid sängen står pianot, på pianot står datorskärmen, mot väggen står ett basfodral och en mikrofon. Alla låtarna börjar vid det elektroniska pianot och ett notblock och i datorn kan hon arrangera i stort sett alla låtarna själv. Hon har spelat i band tidigare och arbetat med producenter, och kanske inte alltid fått sin vilja igenom. Nu vågar Sofia tro att hon klarar det mesta själv.
- Med låtarna så vet jag precis vad och hur jag vill göra. Nu har jag fått bestämma, säger hon.
Med på skivan har hon lyckats knyta an några av Sveriges mest välkända musiker som kommit till Kallhäll och satt sin ton på hennes debutplatta.
- Jag har jobbat med att kontakta dem. Först undrade de ju vem jag var, sen skickade jag låtar och på den vägen är det, säger hon.
Roger Pontare och gitarrvirtuosen Janne Schaffer har varit med och spelat in. Och det fanns anledning till varför det var just dem som hon ville samarbeta med.
- De känns naturliga. De är sig själva väldigt mycket och konstnärliga, säger hon.
Att få syssla med musik innebär inte bara att släppa skivor och sjunga på stora scener. Vid sidan om sin artistiska karriär arbetar Sofia som musiklärare och undervisar på låg- och mellanstadiet. Det är ett jobb hon trivs och vill fortsätta med.
- Jag tycker om det, det känns ibland som jag och barnen är på samma nivå, säger hon.
Hon är uppvuxen i Kallhäll och trivs bra i sitt lugna område. Men det är musiken som är det viktigaste i livet, allt annat tar hon lite som det kommer. Allra bäst trivs hon på sin hemsnickrade stol med fingrarna på tangenterna.
Skivans olika spår har hon samlat på sig från de senaste åren. Hon beskriver att skivan handlar om att våga vara sig själv och att leva ut sina drömmar. Och när skivan ”Shades of red” släpps i mitten av april har Sofia Ullman nått det mål hon länge haft.
- Jag är jättestolt och glad för jag fått det som jag velat ha det, säger hon.
Nu väntar releasekonsert den 12 april på Kungsholms Kyrka där Svante Thuresson är en av gästartisterna.

Sofia Ullman

Ålder: 34.
Bor: Kallhäll.
Yrke: Musiklärare och musiker/artist.
Vill: Att alla ska göra vad de vill utan påverkan från andra.

Hur låter Sofia?: Lyssna på www.sofiaullman.com
 

Tre lokala favoriter

Café Säbygård.
- Det är ett jättefint fik vid ett naturområde. Det känns väldigt bohemiskt.
Görväln
- Det är ett naturområde här i Kallhäll som ligger vid vattnet och har en skidbacke under vintern
Hemmet
- Det är så lugnt i mitt område, utsikten är fin och det är fridfullt att vara hemma

Stockholm Direkt