"Allt möjligt kan vara inspiration, som en bild på internet", säger Sofia Davidsson. Foto: Mikael Andersson

Sofias dockor tog henne till SM

När det var dags att starta eget UF-företag på Järfälla gymnasium såg Sofia Davidsson en möjlighet att göra det hon gillar mest – att skapa. Resultat blev ett gäng prydnadsdockor och en SM-plats inom Årets hantverkare i Ungt företagande (UF).

  • Publicerad 14:02, 24 maj 2019

Sofias Happiggia dockor representerar både jul, påsk och Halloween. Foto: Mikael Andersson

"Jag har hållit på med skapande hela livet. Innan gymnasiet ritade jag mest på rasterna i skolan, men nu har jag fått prova på allt möjligt, och olika sorters tekniker.

Jag fick höra att UF-kursen skulle vara hands on, att man fick göra saker på riktigt. Själv ville jag skapa något, och hade gjort dockor på fritiden. Så idén till 'Happiggia dockor' kommer därifrån.

Det är prydnadsdockor med olika teman, som jul, påsk och Halloween. Det är svårt att säga hur lång tid det tagit att göra varje docka, eftersom jag gjort dem gruppvis. Men tomtarna tog längst tid, de var stora med mycket detaljer!

Hittar inspiration i mycket

Själva processen med att skapa något är rolig, och att få ett resultat på slutet, att något finns kvar efteråt. Jag målar mycket i datorn med ritplatta, och håller på mycket med naglarna. Men tidigare har jag inte varit så utåt med mina skapelser. Allt möjligt kan vara inspiration, som en bild på internet.

Jag tar studenten från Järfälla gymnasium nu och det är blandade känslor, nu har man ju lärt känna den här skolan under flera år. Till hösten har jag sökt en bild- och formskola; jag vet bara att jag vill skapa, måla, eller ha ett eget företag med en webbshop där jag gjort saker i olika tekniker. Jag har svårt att välja inriktning!"

Det här är Sofia

Namn: Sofia Davidsson

Ålder: 19

Bor: Hässelby

Gör: Går sista året på estetiska programmet vid Järfälla gymnasium.

Har tävlat för skolan i SM i Ungt företagande (en gymnasiekurs), i kategorin Årets hantverkare med sina Happiggia dockor. Dockorna kammade hem en femteplats bland 25 tävlande. Sofia skapade totalt runt 100 dockor.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt