Färre bilar. I sommar blir det betydligt mer gågata i SoFo. Foto: Mikael Andersson

SoFo får mest gågata i hela innerstan

Det blir mer än dubbelt så många bilfria meter gata i området runt Nytorget i sommar. Nyheten om att sommargågatorna breder ut sig ännu mer hyllas av krögare: “Kommer bli fest i hela SoFo”.

  • Publicerad 19:50, 2 jan 2018

I somras gnisslade flera av Skånegatans krögare tänder när de såg hur kollegorna vid Nytorget på nytt tog över gatorna. Restauranger och barer krävde då unisont att sommarens bilförbud skulle utökas längs gatan så att uteserveringar och folkliv fick ta över mer av SoFo. Nästa år blir deras önskan verklighet.

Busslinje läggs ner

Stora delar av västra Skånegatan, från Östgötagatan till Renstiernas gata, blir gågata 2018 och precis som förut blir det bilfritt vid Nytorget fram till Närkesgatan. Det betyder att SoFo får hela 480 meter sommargågata – mest i hela innerstan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På tiden, anser krögare på gatan.

– Det är massor med restauranger här som har fullt på uteserveringarna på trottoarerna så det här borde ha gjorts för länge sen. Vi har varit avundsjuka på dem vid Nytorget. Nu kommer det bli fest i hela SoFo, säger Shantis ägare Nahid Hassan, som har Gossip på Skånegatan.

Att gågatan, trots succén runt Nytorget, förlängs först nu beror på att buss 59 har trafikerat delar av Skånegatan. Men den busslinjen läggs nu ner och därmed är hindret för sommargågatan undanröjt, anser trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Det här är en fantastisk central gata i SoFo med mycket folkliv och restauranger men tyvärr har den upplevts mer som en gata med mycket parkerade bilar snarare än ett levande stråk. Vi har sett potentialen här så jag är otroligt glad att det här blir av nu, säger han.

Skånegatan vid Nytorget ska vara gågata varje sommar, så länge den rödgrönrosa majoriteten får bestämma. Om förlängningen till Östgötagatan också blir återkommande beror på hur sommarens försök faller ut.

Laddad. Restaurangchefen Mattias Issa ser fram emot att bygga ut Koh Phangans uteserving i sommar. "Det kunde inte bli bättre. Det blir kul med mer folk på gatan" säger han. Foto: Mikael Andersson

Gågata ända till Götgatan?

Mattias Issa, restaurangchef på Koh Phangan, är säker på en stor framgång.

– Det blir perfekt. Vi kommer självklart bygga ut vår uteservering nu när vi får chansen, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kritik mot att stadens satsning på sommargågator varit för futtig har tidigare kommit från stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle som krävt att hela Skånegatans stråk från Götgatan, inklusive Katarina Bangata, borde vara bilfritt. En idé som trafikborgarrådet öppnar för, men tidigast 2019.

– Om det fungerar bra i sommar så kan vi se om man vi kan utöka ännu mer sen. Men det beror på hur transporterna fungerar i området. Vi kan analysera det på förhand men det är först i real life som man ser hur effekterna blir, säger Daniel Helldén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.