SoFo vill expandera – kan bli NoFo

SoFo:s företagarförening vill utvidga sitt område norr om Folkungagatan. Nu kan hipsterkvarteren byggas ut och bli NoFo.

  • Publicerad 09:50, 6 dec 2014

Eller också kör vi SoFoNoFo

I fredags bjöd föreningen ”City i Samverkan” in till seminarium. Bland annat diskuterades det hur fastighetsägare och butiker kring Biblioteksgatan ska göra för att kunna fortsätta locka turister och kunder, när jätteköpcentrum som till exempel Mall of Scandinavia i Solna öppnar nästa år.

Värsta fienden finns på Söder

En av de farligaste konkurrenterna för ett framtida blomstrade city är dock inte någon gigantisk galleria. Istället är det trendiga hipsterkvarteren SoFo på Söder som anses vara fienden nummer ett när det kommer till att locka turister. Skälen är bland annat att SoFo har lyckats otroligt bra med sin marknadsförning, vilket inte försämrades när världskända Modemagasinet Vogue tidigare i år listade området söder om Folkkungagatan som världens tredje coolaste kvarter.

– Vi har lyckats skapa en unik mix av företag och levande produktion. Området är trendigt och hett och näringsidkarna i området är en naturlig del av Södermalm, säger Mats Lagerman, ordförande i SoFo:s företagarförening.

Ny gränsdragning

Namnet SoFo ska ha myntats för första gången i slutet av 90-talet, och ända sedan företagarföreningen bildades i början av 2000-talet har området behållit sina gränser. Nu kan det bli ändring.

– Det geografiska området bestämdes för över tio år sedan. Det borde kunna utvecklas och jag ser gärna att kvarteren kring till exempel Mosebacke också ska ingå i vårt omfång, säger Mats Lagerman.

SoFoNoFo?

Att plocka in gatorna norr om Folkungagatan går dock stick i stäv med namnet ”Söder Om Folkungagatan”. Men det anser Mats Lagerman inte vara något problem.

– Vi måste utvecklas och eftersom SoFo är så pass inarbetat tror jag vi kan lyckas lansera NoFo på ett bra sätt också. Eller också kör vi SoFoNoFo.

När kommer det här ske?

– Det är ju en fråga för styrelsen. Men som ordförande är det något jag själv kommer ta upp och försöka driva, säger Mats Lagerman.
 

Mindre lyckade förkortningar

NoHo: Norr om Hornstull. Namnet har inte satt sig speciellt bra. I folkmun sägs det betydligt oftare Horan, Knivsöder eller bara Hornstull.

NoVa: Norr om Valhallavägen. Används knappast aldrig, på sin höjd av stadsguider.

Lower Ring Side - östra delen av Ringvägen, från Östgötagatan och ner mot Vitabergsparken.

VoMo: Väster om Motorvägen (Essingeleden). Ett otroligt misslyckat försök att hotta upp Hornsbergs strand på Kungsholmen. Har nog aldrig använts.

WoHa: West of Hantverkargatan. Antar att du aldrig hört talas om det...

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.