Ungdomsrådets ordförande Alexander Zadruzny är initiativtagare till Röda linjens bästa poet. Foto: Claudio Britos (arkivbild)

Sökes: Röda linjens bästa poet

Nu är det snart dags att utse röda linjens bästa poet. Åtta unga poeter kommer få chansen att tävla om den ärofyllda titeln och 5000 kronor. "Ta chansen!", säger Alexander Zadruzny, initiativtagare.

  • Publicerad 16:05, 9 maj 2019

Det blir andra året i rad som poesitävlingen Röda linjens bästa poet ska hållas i Skärholmen. Den 14 juni kommer åtta unga poeter tävla med sina bidrag på Kulturhuset stadsteaterns scen.

– Det är en poesiplattform. Betongpoesi och spoken word har den senaste tiden exploderat som konstform, speciellt bland unga i våra områden, men får oftast inte det utrymme den förtjänar, säger Alexander Zadruzny, initiativtagare och ordförande i Skärholmens ungdomsråd som arrangerar tävlingen.

"Förmedlar vår verklighet"

Hand i hand med den svenska hiphopens framfart växer poesin i förorterna. Evenemang och tävlingar som Ortens bästa poet och Revolution poetry har lockat publik i tusentals de senaste åren.

– Samtidigt motarbetas den av dem som inte förstår hur viktigt det här är för kulturen och för våra ungdomar. Här samlas unga människor för något bra, för gemenskapen, för att blotta sina innersta tankar. Vare sig det handlar om olycklig kärlek, en framgångssaga eller dödsskjutning blir poesin sättet vi förmedlar vår verklighet, säger Alexander Zadruzny.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom den ärofyllda titeln kommer deltagarna tävla om ett förstapris på 5000 kronor. Och i veckan öppnade anmälan för de som känner sig hugade.

– Oavsett vem du är, hur länge du har hållit på, hur bra eller dåliga du tycker dina texter är – så sök! Våga dröm och våga ställa dig på scenen. För våra röster räknas och vi behöver alla vädra våra tankar och känslor, säger Alexander Zadruzny.

En förfärlig känsla

Han skrev själv texter i hemlighet i många år innan han efter kompisarnas tjat till slut bestämde sig för att ställa upp i en tävling. Ett beslut han inte ångrat.

– Fram till att jag skulle säga första ordet var det en förfärlig känsla. Jag darrade in i varenda liten nervtråd. Men efter det första ordet flöt det på, jag gick som på moln. Det var helt fantastiskt, säger han och fortsätter:

– Det har gett mig så mycket. Jag har utvecklats, fått scenvana, vågar mycket mer, blivit mer självsäker. Det har hjälpt mig i det vardagliga, i skolan. Och det har ökat mitt engagemang för samhället, gett mig en megafon för att påverka, peka på brister i samhället, få människor att tänka om. Det är därför jag vill ge andra den här chansen, den öppnar så många dörrar. Så ta den!

Nu ska Röda linjens bästa poet utses

Röda linjens bästa poet

När? 14 juni.

Var? Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Vad? Poesitävling. I juryn: Nachla Libre, Fares Hamed, Sara Nazari, Zakaria Hersi, Blen och ALX.

För vem? Tävlingen är öppen för alla och anmälan görs via Skärholmens ungdomsråds Facebook eller Instagram.

Kostar? Gratis.

Arrangeras av: UNGSK Ungdomsrådet i Skärholmen och Kulturhuset stadsteatern.