Mikaela Korpysz, Hanna Ekelius och Mican Francke-Rydén i närkamp. Foto: Linda Gren

Sökes: Tjejer som vill spela rugby

Stark och snabb, smidig och stabil. I rugby måste man vara allt på en gång. Nu vill Stockholm Exile Ladies på Årstafältet starta ett ungdomslag.

  • Publicerad 11:40, 31 maj 2016

Det skrattas och flamsas när 15 tjejer i rugbylaget Stockholm Exiles Ladies träffas innan träning på Årstafältet. Det är tydligt att de känner varandra väl, att tidningen är där just den här dagen tar de ingen större notis om.

Tjejerna övar löpning och passningar till varandra, alla passningar måste gå bakåt, samtidigt som man ska springa sitt snabbaste framåt. Och blir man tacklad står man still och lägger bollen på marken, tills någon vinner den.  

– Gå in lågt! Kom nerifrån med kroppen, inte bara kroka i för då får ni inte bort henne! ropar tränaren Adam Jartén medan han följer vad som händer på plan.

Både stark och snabb

Kort går det ut på att springa med bollen och försöka lägga den över linjen i motståndarlagets målområde.

– Man måste vara både stark och snabb, egentligen går det inte ihop. Men det är det som gör det roligt, det är så varierat. Och man måste tänka taktiskt hur man ska komma förbi motståndarlaget. Jag har spelat i 15 år och tröttnar aldrig, säger Daphne Siwers.

Rugby är ”schysst men tufft”, säger Sandra Björklund, och det krävs ”pannben” för att bli en bra spelare.

– Man brukar säga att rugby är en hård sport som spelas av gentlemän. Man försöker alltid sätta snygga tacklingar. Råkar man vända upp motståndaren så hon landar illa, hejdar man sig, samma sak om man ligger dumt på någon. Man vill ju inte skada någon.   

Det finns en stark samhörighet inom rugbyn, enligt Daphne, bland annat umgås och äter man ihop med motståndarlaget efter en match. Det skulle aldrig hända inom fotbollen, menar hon.  

Nybörjare och proffs tränar ihop

Spelarna är rejält vältränade, de tränar två dagar i veckan med laget och ytterligare tre fyra dagar själva, styrka och kondition. Laget är mixat, totala nybörjare får spela ihop med landslagsspelare.

– Alla är välkomna, de får lära sig efterhand, och vi anpassar träningen. Fyra av spelarna här idag har precis börjat, säger Mican Francke-Rydén, som själv spelar i svenska damlandslaget i rugby.      

Det är viktigt med de olika rollerna på plan, säger hon.

– Jag till exempel är ingen sprinter, jag är bättre i fasta situationer. Det är bra med lite vikt i klungan när man fightas om bollen.

Man måste vara 15 år för att få spela i damlaget, innan det är det mixat juniorer upp till 13 år. Däremellan är det ett glapp just nu.

– Ambitionen är att kunna starta ett ungdomslag för tjejer 13–15 år. Då kan vi lära upp dem där och att de sedan fortsätter i damlaget, säger Sandra. 

Därför söker de fler unga tjejer som vill börja spela rugby.

Tvåa i SM

Det finns fyra klubbar i Stockholmsregionen som har ett damlag i rugby, däribland Exiles Ladies i Årsta som har många spelare från Söderort, och det blir allt mer poppis att träna rugby, enligt Sandra. Ingen Stockholmsklubb har så många landslagsspelare som Stockholm Exiles, bara i damlaget spelar fyra i landslaget och förra året kom laget tvåa i SM i både 7-manna och 15-mannaspel.

Träningspasset fortsätter, dags för ”brutalplankan”: En person hoppar upp och låser benen runt midjan på kompisen, som står still. Sedan är det bara att göra så många sit-ups som möjligt. Inga konstigheter, bara väldigt jobbigt.

Foto: Linda Gren

Styrkepass med ”brutalbänken”. Närmast i bild Sandra Björklund och Hanna Ekelius. 

Foto: Linda Gren

Sandra Björklund och Kate Fahlén (på marken) i tuff kamp för att vinna bollen. 

Foto: Linda Gren

Mican Francke-Rydén och Astrid Wetterström kämpar om bollen. 

Foto: Linda Gren

Kajsa Oltorp plåstrar om sin fot. 

Foto: Linda Gren

Rugbybollen är oval. 

Stockholm Exiles Rugby Football club

Vad: Rugbyförening som startades 1963.

Var: Rugbyplanen på Årstafältet.

När: Damlaget tränar tisdag och torsdag 18–19.30.

Hur: Vill du testa? Gå in på FB/Stockholm Exiles RFC eller kom på en träning eller mejla
exiles.ladies@gmail.com.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00