Cecilia Castro, 41, och hennes barn tycker att Solberga blir bättre och bättre för varje år. Foto: Sacharias Källdén

Solberga – no go-zon eller idyll?

Solberga är området som splittrar Älvsjöborna. Moderaten Johan Nilsson menar att nedre Solberga är så otryggt på kvällarna att folk knappt vågar gå ut. Men frågar man de som bor uppe på höjden är området näst intill perfekt.

  • Publicerad 11:37, 26 okt 2017

Till Solberga kommer man sällan om man inte bor där – eller känner någon som gör det. I granngrupper på Facebook höjer invånarna sina röster gentemot knarkhandeln i delarna som ligger ner mot Älvsjö station.

”Vi kanske borde tillverka skyltar man kan sätta upp lite provocerande som typ: ”Knarkfri zon”, ”Knarklangarfritt område” eller ”Vi ser dej – knarklangare”. Eller ”Lekpark för barn – inte för kriminella”. Synpunkter?”, skriver en person på Facebook.

Här byggs 179 nya hyresrätter i Solberga

Långsjöbon Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, tycker även han att stadsdelen känns otrygg och säger "att inte gärna står ensam här och väntar på bussen klockan tio på kvällen".

– Jag har bekanta som helt oprovocerat utsatts för våld där. Det område som jag är mest orolig för är ner mot Älvsjö station, Lerkrogsparken, Sjörövarparken och Prästgårdsgärde. 

Han har nu skrivit en motion där han argumenterar för att även Kristalltorget uppe på höjden, där flera butikslokaler idag står tomma, bör rustas upp och få mer liv.

– Vi behöver bygga mer bostäder och få fler människor att flytta dit. Det är ett bra underlag för att få mer liv i centrum. Men när det gäller otryggheten vill jag se något drastiskt. Om människor inte ens vågar gå utanför dörren måste vi se till att det finns väktare på plats och övervakningskameror, säger han.

Polisen bekräftar bilden

Polisen Daniel Granström, bekräftar att det är stökigt i den nedre delen av Solberga. Främst runt Älvsjö station.

– Det är ett av våra prioriterade områden, men absolut inte hela Solberga. Det rör sig mest om narkotikabrott vid Älvsjö station.

Men uppe på höjden vittnar många människor om någonting annat. Solbergaborna beskriver stadsdelen som närmast idyllisk och är stolta över både Kristalltorget, parkleken och skogen.

"Extremt ovanligt" djurbesök i Solberga

Sabri Barmaousa, 47, har jobbat på pizzerian i Solberga i elva år.

– Det skulle behövas en fritidsgård för tonåringarna. Men jag trivs utmärkt. Jag kommer från Södertälje, där är det värre, säger han.

Cecilia Castro, 41, har bott i Solberga i åtta år och tycker att stadsdelen är perfekt för en barnfamilj.

– Jag älskar Solberga. Det enda jag önskar är flera avgångar på 142:an, säger hon och skrattar.

I Parkleken i Solberga befinner sig Alice Claesson, 10, och Em Berg, 12. De tycker att Solberga är en bra plats att bo på som barn, speciellt eftersom det finns både kaniner och höns att leka med på eftermiddagarna.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan den här platsen. Det är verkligen bra för mig att få vara med djuren, säger Em.

Alice instämmer. Parkleken gör henne lycklig och det enda man behöver för att känna sig trygg är en sann vän.

– Jag älskar att bo här. Men det borde finnas ett äventyrsbad.