"Vår sol-el kommer som all annan el genom vägguttaget. Enda skillnaden är att man vet att en del av elen är miljövänlig, och det känns bra." säger Erik Morin, som sitter i styrelsen i Brf Åsunden i Årsta. Panelerna syns på taken i bakgrunden. Foto: Sacharias Källdén

Solceller sparar tusenlappar åt Söderortsbor

Det går att få ner elkostnaderna med hjälp av solceller. Det säger två bostadsrättsföreningar i Söderort som sparar hundra tusentals kronor varje år.

  • Publicerad 16:54, 7 nov 2019

Allt fler testar att ha solceller som komplement till sin vanliga elförsörjning. Vanligt är att bostadsrättsföreningar skaffar en gemensam anläggning som används av medlemmarna.

En bostadsrättsförening i Årsta har valt att köpa in 250 solpaneler för att försöka minska sina elkostnader. Panelerna sitter på taken på 15 av föreningens radhus och totalt handlar det om en investering på 1,2 miljoner kronor. Av det har 300 000 betalats med bidrag från staten.

– Solcellerna producerar el som motsvarar 12 procent av vår årliga förbrukning. Det är en besparing för oss boende på 100 000 kronor per år, jämfört med om vi hade haft bara vanlig el. Det är också en insats för miljön, säger Lennart Freding, kassör i brf Åsunden på Sköntorpsvägen 40-74, som har 64 lägenheter fördelade på flerbostadshus och radhus.

Köper all el via föreningen

Utslaget på varje lägenhet blir det en besparing på cirka 1 500 kronor per år. Till det kan räknas ytterligare 1 500 kronors besparing på att slippa ett externt elbolags elmätare hemma, enligt Lennart Freding. Den har ersatts med en av föreningens mätare. Där mäts nu all el, eftersom de kompletterar sol-elen med vanlig el (som också förmedlas via föreningen).

Själva investeringen, 900 000 kronor, har bekostats med kapital som föreningen redan arbetat upp. De har alltså inte behövt ta ut någon extra avgift från de boende, enligt Lennart Freding. Elen från solen används nu som vanlig el i kontakterna, för uppvärmning och hushållsmaskiner. Och till att driva deras gemensamma bergvärme-pump.  

1 000 kvm panel

Brf Hägerstenshamnen i västra Söderort har gjort likadant. De snickrade upp sina paneler – 1 000 kvadratmeter – i våras och förser nu cirka 300 lägenheter med sol-el. Där ligger besparingarna på runt 1 000 kronor per år och hushåll. Inte heller här behövdes någon höjning av avgiften.

– Vi ville spara kostnader och miljö och det gör vi nu. Vi har även bytt ut armaturer i fastigheterna till led-lampor som drar betydligt mindre el, säger Ove Linde, teknikansvarig i föreningen.

På senare tid har solcellskapaciteten fördubblats i Sverige, enligt statliga Energimyndigheten, och det beror på att tekniken har blivit billigare och att det idag finns flera bidrag för den som vill testa solpaneler.

Solceller

Celler som omvandlar ljus till elektrisk ström. Varje enskild cell ger upphov till relativt låg spänning därför seriekopplas solcellerna i solpaneler. Solpaneler har använts i Sverige sedan 1970-talet och historiskt sett varit dyra att köpa in och använda. Mest har de suttit på platser som inte nås av elnätet, exempelvis sommarstugor, satelliter och fyrar. Läs mer om solceller på energimyndigheten.se.

SL får gratis reklamplatser av Stockholms stad

Nyheter Alla andra betalar avgift – inte SL SL dra in miljontals kronor på att sälja reklam varje år. Men vad få vet är att SL inte betalar någon avgift till Stockholms stad för reklamytorna på stadens mark. Det här vill nu staden ändra på.söndag 19/1 8:30

Klockan klämtar för Fagerlids radarpar Pia och Kjelle

Nyheter Parkleken läggs ner: "Blixt från klar himmel" De mångåriga fritidsledarna Pia och Kjelle har beskrivits som en "institution" i Hökarängen. Snart får de se sig om efter nya arbetsuppgifter, när parkleken Fagerlid läggs ner till följd av grönblå...lördag 18/1 7:51