Den nya groddammen är en ganska sorglig syn just nu. Men ingen fara på taket, säger grodexperterna. Foto: Rune Palm

Solchocken mot nya groddammen – vattennivån rekordlåg

Den nya groddammen i Nackareservatet håller på att sina. Orsaken är brist på regn, men var lugn, grodorna klarar sig länge till, lovar experterna.

  • Publicerad 08:00, 19 aug 2017

Den 22 maj i år invigdes nya groddammen i Nackareservatet, Björkhagendammen. Skolbarn, politiker och ekologer fanns på plats och miljöborgarrådet Katarina Luhr höll ett invigningstal.

Nu, tre månader senare, har vattennivån sjunkit hela 50 centimeter och frågor har dykt upp om hur dammen mår, bland annat i lokala grupper på Facebook.

"Ingen risk att den torkar ut"

Vide Ohlin, ekolog och projektledare från nätverket Grodkollen, som var med och anlade groddammen i Nackareservatet, kan lugna Söderortsborna.

– Vattennivån är väldigt låg på grund av att det har varit en torr sommar, men vi räknade med sådana här scenarion när vi anlade den. Den är grund längs kanterna, därför blir det stora ytor som torrläggs när vattnet sjunker, men ganska djup på mitten, där är fortfarande cirka en meter. Så det finns ingen risk att den torkar ut helt, säger han.

Grodorna klarar sig fint, eftersom de är färdiga grodor nu, det är mer känsligt i början av sommaren när de är yngel, förklarar Vide, däremot behöver salamandrar och vissa andra smådjur och insekter vattnet hela tiden.

– Vi förlitar oss på naturlig tillrinning, och att det kommer att regna under höstmånaderna. Då fylls den på ganska snabbt igen. Så vi planerar inte att sätta in några åtgärder, säger han.

Behöver växa till sig

Enligt Sverker Lovén, fiskekonsulent hos Stockholm stad, behöver alla nyanlagda groddammar några år på sig för att få till en bra botten på dammen och vegetationen runt omkring.

– Det brukar bli bättre och bättre med åren. Vi har pratat om att sätta upp en avspärrning av något slag tills gräset runt omkring har fått växa till sig. Därför är det bra om man inte går för nära vattenlinjen när det ser ut så här, säger han.

På Facebooksidan Grodkollen får alla som vill lägga upp bilder på och information om djur som man ser i Björkhagendammen, enligt Vide Ohlin.

Så här såg det ut när groddammen i Nackareservatet invigdes 22 maj i år. Foto: Grodkollen

På bilden Vide Ohlin från Grodkollen tar emot en invigningsgåva från stadens miljöborgarråd Katarina Luhr. Foto: Grodkollen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48