Foto: Anton Kyhlbäck

Sollentuna Bio måste flytta

Snart börjar renoveringen av Turebergshuset och i samband med det har ett stort antal hyresgäster blivit uppsagda. Kommunen tar hela byggnaden i anspråk när renoveringen har blivit klar.

  • Publicerad 08:30, 30 maj 2019

Sollentuna Bio får inte förlängt hyreskontrakt.

Från och med den sista mars, 2020, ska lokalerna vara utrymda i samband med renoveringen av Turebergshuset. Thomas Ardenfors (M) är ordförande för Sollentuna Kommunfastigheter AB (SKAB) och kommenterar flytten.

Förutom biografen ska ett 20-tal hyresgäster flytta ut.

Bland annat Swedbank.

– Kommunorganisationen behöver helt enkelt alla kvadratmeter för sin verksamhet. Grundtesen är att, som jag tycker är helt rimlig, att samla hela verksamheten på en och samma plats. Bevekelsegrunden är något Anna Hamberg och Henrik Thunes kan svara på, säger Thomas Ardenfors.

Sollentuna Bio har visat filmer vid Turebergs torg i snart 40 år.

I fjol blev det klart att Turebergshuset, som invigdes 1977, ska renoveras till följd av flera problem med fastigheten. Krånglande hissar, stopp i avloppen och dålig ventilation.

Ännu är det oklart vart verksamheterna kommer flytta.

Förutom biografen ska bland annat Kulturföreningen Rangarang, Region Stockholms lokaler och AB Ung Destination flytta. Swedbanks kontorschef i Sollentuna, Katarina Ramstedt, svarar på frågor i ett mejl:

”I dagsläget har vi inget exakt datum kring när utflyttningen blir, men när detta är helt bestämt kommer vi självklart att meddela våra kunder alla detaljer. När det gäller ny lokal är inget helt klart. Det jag kan säga är att bankkontoret fortsatt kommer att ligga i ett bra centrumläge.”

SollentunaDirekt har sökt Videvox Sollentuna Bios ägare, utan resultat. Enligt uppgift har det funnits planer för en närliggande lokal – men mycket är oklart. I Sollentuna köpcentrum finns inte tillräckligt med plats för biografen.

Ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), säger att kommunen har en dialog med ägarna till biografen om en lösning.

Hur påverkar det här kulturlivet i Sollentuna?

– Det är svårt att säga. Det har varit en uppskattad verksamhet, även på dagtid för seniorer och barnfamiljer, med ett brett utbud. Men även biografvärlden förändras. Det är hård konkurrens i den branschen, så vi får se hur ägarna gör, säger han.

Sollentuna Bios hyreskontrakt gäller fram till sista mars, 2020.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pyntad gran i skogen sprider julkänsla i Sollentuna

Nyheter Hundägaren Gunillas härliga upptäckt under promenaden När Sollentunabon ­Gunilla Puck Ekberg gick på promenad med hunden Ester fick det sig en glad överraskning. Inne i skogen hittade de en pyntad gran.fredag 13/12 16:30

Första besöket i nya Töjnaskolan

Nyheter "Jag trodde inte att det skulle vara så här stort" Om ett halvår öppnar nya Töjnaskolan som kommer att kunna ta emot uppemot 800 elever.fredag 13/12 12:30

"Den blå katedralen" flyttas från Edsvik

Nyheter "Jag börjar bli lite less på den" "Den blå katedralen" flyttas från Stallbacken och får ett nytt hem utanför Oxelösund.torsdag 12/12 16:13
Stockholm Direkt