POLITIK. De nya nämnderna klubbas i december. Foto: Arkivbild

Sollentuna kan få en nämnd för klimatfrågor

Sollentunas nämnder föreslås förändras. En nämnd som enbart jobbar med klimatfrågor kan bildas, och en nämnd föreslås jobba mer dedikerat för att snabbare få ut nyanlända i jobb.

  • Publicerad 11:20, 26 nov 2018

Trots att det gått över två månader sedan valet ägde rum är inte alla pusselbitar på plats än. Hur kommunens nämndorganisation ska ut, är en av bitarna.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit fram ett förslag på hur den ska se ut. Där föreslår man bland annat att gymnasiefrågorna, som tidigare legat under utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ska lyftas in under en gemensam utbildningsnämnd som ska hantera allt från förskola till gymnasium.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås istället bli en kompetens- och arbetsmarknadsnämnd. Och uppdraget ska till viss del förändras.

– Vi vill förstärka muskler för att få fler att komma ut i arbete snabbare och stå på egna ben. Vi har nyanlända att ta hänsyn till och det här är ett arbete som vi behöver lägga mer energi på. Den här nämnden skulle kunna ta ett samlat grepp kring till exempel SFI och praktikplatser, menar Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ett annat förslag är att inrätta en klimatnämnd.

– Vi vill vässa oss i miljö- och klimatfrågor som arbetar på lång sikt med till exempel vattenvårdsfrågor, energianvändning och social hållbarhet.

Förslaget har skickats ut till alla nuvarande nämnder, som ska få tycka till. På kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december ska beslut fattas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt