POLITIK. De nya nämnderna klubbas i december. Foto: Arkivbild

Sollentuna kan få en nämnd för klimatfrågor

Sollentunas nämnder föreslås förändras. En nämnd som enbart jobbar med klimatfrågor kan bildas, och en nämnd föreslås jobba mer dedikerat för att snabbare få ut nyanlända i jobb.

  • Publicerad 11:20, 26 nov 2018

Trots att det gått över två månader sedan valet ägde rum är inte alla pusselbitar på plats än. Hur kommunens nämndorganisation ska ut, är en av bitarna.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit fram ett förslag på hur den ska se ut. Där föreslår man bland annat att gymnasiefrågorna, som tidigare legat under utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ska lyftas in under en gemensam utbildningsnämnd som ska hantera allt från förskola till gymnasium.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås istället bli en kompetens- och arbetsmarknadsnämnd. Och uppdraget ska till viss del förändras.

– Vi vill förstärka muskler för att få fler att komma ut i arbete snabbare och stå på egna ben. Vi har nyanlända att ta hänsyn till och det här är ett arbete som vi behöver lägga mer energi på. Den här nämnden skulle kunna ta ett samlat grepp kring till exempel SFI och praktikplatser, menar Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ett annat förslag är att inrätta en klimatnämnd.

– Vi vill vässa oss i miljö- och klimatfrågor som arbetar på lång sikt med till exempel vattenvårdsfrågor, energianvändning och social hållbarhet.

Förslaget har skickats ut till alla nuvarande nämnder, som ska få tycka till. På kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december ska beslut fattas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Flera tidiga vårtecken har kommit till Sollentuna

Nyheter "Det är alldeles för tidigt" En bild på ett blommande körsbärsträd i Tors backe skapar diskussioner på sociala medier. Den milda vintern har lett till att flera vårtecken redan börjat komma fram i Sollentuna.fredag 17/1 16:30

Här kan du träna ute på hemmaplan i Norrort

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:03
Stockholm Direkt