POLITIK. De nya nämnderna klubbas i december. Foto: Arkivbild

Sollentuna kan få en nämnd för klimatfrågor

Sollentunas nämnder föreslås förändras. En nämnd som enbart jobbar med klimatfrågor kan bildas, och en nämnd föreslås jobba mer dedikerat för att snabbare få ut nyanlända i jobb.

  • Publicerad 11:20, 26 nov 2018

Trots att det gått över två månader sedan valet ägde rum är inte alla pusselbitar på plats än. Hur kommunens nämndorganisation ska ut, är en av bitarna.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit fram ett förslag på hur den ska se ut. Där föreslår man bland annat att gymnasiefrågorna, som tidigare legat under utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ska lyftas in under en gemensam utbildningsnämnd som ska hantera allt från förskola till gymnasium.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslås istället bli en kompetens- och arbetsmarknadsnämnd. Och uppdraget ska till viss del förändras.

– Vi vill förstärka muskler för att få fler att komma ut i arbete snabbare och stå på egna ben. Vi har nyanlända att ta hänsyn till och det här är ett arbete som vi behöver lägga mer energi på. Den här nämnden skulle kunna ta ett samlat grepp kring till exempel SFI och praktikplatser, menar Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ett annat förslag är att inrätta en klimatnämnd.

– Vi vill vässa oss i miljö- och klimatfrågor som arbetar på lång sikt med till exempel vattenvårdsfrågor, energianvändning och social hållbarhet.

Förslaget har skickats ut till alla nuvarande nämnder, som ska få tycka till. På kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december ska beslut fattas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ny konstgräsplan i Silverdal

Nyheter Planerad att byggas på Silverskogens fastighet En fullstor fotbollsplan i granulat och med belysning är planerad att stå redo i Silverdal senast nästa år.fredag 14/6 17:30

Budget för 2020 är klubbad

Nyheter Kommunalskatten fortsatt oförändrad Majoritetens budgetförslag klubbades under budgetdebatten på torsdagen vid fullmäktige i Sollentuna.fredag 14/6 15:22

Då ska "nya" Rotebroleden vara klar

Nyheter Trafikverket: Håller på med färdigställning Flera körfält, nya trafikplatser och en längre gång- och cykelbana – snart är Rotebroleden som knyter samman Sollentuna och Järfälla färdig.fredag 14/6 11:39
Stockholm Direkt