PRISAD. "Vi har sett så många stjärnögon tändas av det här arbetssättet", berättar stipendiaten Elisabeth Wiersma Larsson från förskolan Bikupan. Foto: Privat

Sollentunametod ska bli bok

En förskollärare i Sollentuna har precis tilldelats ett stipendium för sin metod att få alla barn att känna sig sedda. Nu ska hon använda stipendiepengarna för att skriva en bok om metoden. – Vi har sett så många stjärnögon tändas av det här arbetssättet, berättar stipendiaten Elisabeth Wiersma Larsson från förskolan Bikupan.

  • Publicerad 07:15, 11 nov 2017

Metoden, som precis har tilldelats Lärarförbundets Ulla-Britta Bruuns stipendium på 30 000 kronor, går ut på att låta förskolebarn i de äldre åldersgrupperna undervisa sina kamrater i något ämne som de väljer själva. Det ger barnen inflytande och låter dem pröva på att vara ledare.

– För fyraåringarna kan det handla om att dansa som Michael Jackson. Eller att lära sig om brandkåren genom att bygga en brandbil av kuddarna i kuddrummet, berättar Elisabeth Wiersma Larsson och fortsätter:

– Men bland femåringarna är det ofta mer komplexa teman. Marsvin, till exempel. Då får alla göra marsvin av strumpor, samtidigt som de lär sig hur man sköter marsvin. Eller så kan det till exempel handla om något land; då får alla rita flaggor samtidigt som de lär sig om det landet. Vi har haft över 200 teman och inget är det andra likt.

Det är ovanligt att förskolebarn på detta sätt ensamma får ta ansvar för olika teman. Det är vanligare att barnen jobbar i grupp. Men Elisabeth Wiersma Larsson tycker att det är värdefullt för barnen att få göra det här själva, utifrån egna intressen.

– Vi har sett så många barn som brukar vara tysta och blyga, och som växer enormt mycket i det här sammanhanget. De känner att ”nu lyssnar alla på mig”. Plötsligt ändras hela deras kroppshållning, och deras ton på rösten.

Hon säger att metoden även har andra fördelar.

– Vi lär oss jättemycket av att observera hur barn lär barn. Dessutom blir föräldrarna involverade, och får bland annat se allt vad barnen har skapat inom olika teman.

Metoden är inte bara Elisabeth Wiersma Larssons, utan används på hela avdelningen Nyckelpigan. Nu vill arbetslaget sprida sina idéer med hjälp av en bok. Och då steg Elisabeth Wiersma Larsson fram.

– Jag är van att skriva och har tid att skriva en bok på fritiden. Så det är därför mitt namn står på stipendiet. Men det handlar inte om mig eller om arbetslaget, utan om metoden.

Hon hoppas att metoden ska få fäste även utanför förskolans värld. Att det ska bli som en röd tråd som går från förskolan upp till förskoleklass och gärna upp i skolan också.

– Jag är jätteglad för stipendiet. Nu har vi möjlighet att sprida den här metoden. Och goda idéer ska ju spridas, avslutar hon.

MER Juryns motivering

Elisabeth Wiersma Larsson tilldelas Ulla-Britta Bruuns stipendium 2017 på 30 000 kronor för sitt arbete med barnens egna teman.

Elisabeth Wiersma Larsson brinner för att barns egna intressen ska tas tillvara i förskolan, och att barn ska ha inflytande i verksamheten. Därför har hon arbetat fram ett sätt där barnen väljer ett tema att planera och presentera för övriga barngruppen. Arbetssättet ger barnen möjlighet att bland annat agera som ledare i sin kamratgrupp, vilket bygger självförtroende och trygghet. Barnet lär de andra barnen något såväl som att barnen lär av varandra. Arbets­sättet skapar också en delaktighet för föräldrarna samt erbjuder förskollärarna viktiga insikter.

Stipendiaten vill med hjälp av Ulla-Britta Bruun-stipendiet dela med sig av det här sättet att arbeta till fler förskolor, samt till förskoleklass.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37