POLITIK. Thomas Ardenfors (M), är skärrad över att ha blivit misshandlad på grund av sin roll som politisk representant i Sollentuna. Foto: Arkiv

Sollentunapolitiker misshandlad utanför kommunhuset

Moderaten Thomas Ardenfors, blev igår misshandlad på Turebergs torg. Personen som gav sig på honom ska ha varit upprörd över snöröjningen på busstorget.

  • Publicerad 15:01, 5 feb 2019

Igår passerades en gräns när en person blir misshandlad på grund av sitt politiska arbete.

Igår förmiddags var Thomas Ardenfors, ordförande i natur- och tekniknämnden, på väg mot kommunhuset på Turebergs torg när en person ropade på honom och sedan sprang ikapp honom.

– Jag har aldrig sett en människa så rasande. Han skrek och viftade med händerna och pekade mot något jag inte förstod. Till slut förstod jag att det var något om att busstorget var dåligt plogat. Jag försökte få honom att lugna ner sig, men då riktade han plötsligt ett knytnävsslag rakt i magen på mig.

Slaget träffade i solar plexus. Mannen sprang sedan iväg och Thomas Ardenfors försökte springa efter och väktarna, som larmats, tog också upp jakten på mannen men lyckades inte få tag i honom.

Säkerhetsrutinerna följs

Kommunens säkerhetsavdelning började på en gång arbeta utifrån de rutiner som finns, och en polisanmälan gällande misshandel upprättades senare under måndagen.

Idag ska Thomas Ardenfors besöka en läkare för att undersökas.

– När jag satte mig ner för att samla tankarna lite innan vi skulle gå till polisen så kände jag hur ont jag faktiskt hade, både i bröstet men också ryggen som jag vred till när jag parerade slaget. Det gör fortfarande väldigt ont.

En gräns passerad

Eftersom han under 13 års tid arbetat politiskt Sollentuna, och mycket med samhällsbyggnadsfrågor som inte sällan väcker starka känslor, är han van att ibland möta upprörda Sollentunabor.

– Det är en del av uppdraget. Jag gillar mötena och tillbringar mycket tid ute i offentliga miljöer och pratar med folk. Men igår passerades en gräns när en person blir misshandlad på grund av sitt politiska arbete. Det har aldrig hänt i Sollentuna förut så vitt jag vet.

Hoppas på diskussion

Men han är framförallt bekymrad av det allt hårdare samhällsklimatet.

– Jag vill att man diskuterar de här frågorna. Hur kan man fortsätta ha en öppen samhällsdebatt utan att det går för långt och drabbar enskilda personer? Det här handlar inte vad som hände mig, utan risken att personer backar från förtroendeuppdrag eller tuffa beslut av rädsla. Det är verkligen farligt och allvarligt.