Blenda Fogelberg Foto: Jonas Carlsson

Sollentunas första skolsköterska är död

Blenda Fogelberg, Sollentuna kommuns första skolsköterska, har gått ur tiden. Hon arbetade i kommunen i 47 år och var 101 år vid sin bortgång i december.

  • Publicerad 15:14, 7 jan 2019

Många med mig minns säker lukten av eter

– Allas våran syster Blenda. Hon var så fantastiskt snäll och omtänksam, säger Elisabeth Silvhagen Jonsson.

1947 började Blenda Fogelberg som den första skolsköterskan i Sollentuna kommun, som på den tiden hade fyra skolor. Fram till sin pension arbetade hon i 47 år inom kommunens skolor och otaliga elever har fått en spruta av henne, eller skrubbsår desinficerat.

Elisabeth Silvhagen Jonsson minns sprutor mot TBC, polio och smittkoppor från småskoletiden på Sofielundsskolan, Gula paviljongen och upp till åren på Centralskolan.

– Många med mig minns säker lukten av eter, men framför allt hur snäll och lugn hon var.

Genom att Elisabeths mamma och Blenda Fogelberg bott grannar och var väninnor, har Elisabeth haft viss kontakt med sin tidigare skolsköterska. Bland annat löser Elisabeth troget korsord i tidningen Kvällsstunden och det tackar hon Blenda för.

Det var också Elisabeth som la ut en hyllning på facebookgruppen "Du vet att du är från Sollentuna om..." när Blenda fyllde 100 år i maj 2017.

– Den fick ett fantastiskt gensvar. Blenda var väldigt omtyckt. Hon hade inga egna barn, det var som att vi elever blev hennes barn.

Fotbollsledaren Thure Engvall, "Mr Tureberg och Sollentuna FK", minns också syster Blenda med värme. Även han gick på Sofielundsskolan och kommer ihåg att hon hade sin mottagning en trappa upp i "gamla" skolan.

– Hon var jättesnäll. En riktig skolsköterska för oss elever. Man var aldrig rädd för att gå till Blenda, hon tog hand om oss, säger Thure.

Blenda Fogelberg blev 101 år. Begravningen äger rum i Silverdals kapell den 10 januari klockan 11.00.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Nyheter Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen Sjöberg centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.torsdag 21/3 18:14

Rekordmånga lag när hockeycup spelas i Enköping

Sport I helgen arrangerar ESK-hockey Stora Coop Cup för U14-lag, den sjunde turneringen för säsongen i Bahco- och Sandbrohallen, men med högst antal anmälda lag hittills. – Det ska bli oerhört kul, säger...torsdag 21/3 16:28

Kommunen tar fram skötselplan efter fiskdöd

Nyheter Naturvårdschefen: "Åsträckan ska löpande kontrolleras" Sollentuna kommun tar fram en skötselplan för Vibyån under 2019 - till följd av den stora fiskdöden. Enligt kommunen ska fiskbeståndet i ån eller i Ravalen inte påverkas på lång sikt av händelsen som...torsdag 21/3 16:00