Blenda Fogelberg Foto: Jonas Carlsson

Sollentunas första skolsköterska är död

Blenda Fogelberg, Sollentuna kommuns första skolsköterska, har gått ur tiden. Hon arbetade i kommunen i 47 år och var 101 år vid sin bortgång i december.

  • Publicerad 15:14, 7 jan 2019

Många med mig minns säker lukten av eter

– Allas våran syster Blenda. Hon var så fantastiskt snäll och omtänksam, säger Elisabeth Silvhagen Jonsson.

1947 började Blenda Fogelberg som den första skolsköterskan i Sollentuna kommun, som på den tiden hade fyra skolor. Fram till sin pension arbetade hon i 47 år inom kommunens skolor och otaliga elever har fått en spruta av henne, eller skrubbsår desinficerat.

Elisabeth Silvhagen Jonsson minns sprutor mot TBC, polio och smittkoppor från småskoletiden på Sofielundsskolan, Gula paviljongen och upp till åren på Centralskolan.

– Många med mig minns säker lukten av eter, men framför allt hur snäll och lugn hon var.

Genom att Elisabeths mamma och Blenda Fogelberg bott grannar och var väninnor, har Elisabeth haft viss kontakt med sin tidigare skolsköterska. Bland annat löser Elisabeth troget korsord i tidningen Kvällsstunden och det tackar hon Blenda för.

Det var också Elisabeth som la ut en hyllning på facebookgruppen "Du vet att du är från Sollentuna om..." när Blenda fyllde 100 år i maj 2017.

– Den fick ett fantastiskt gensvar. Blenda var väldigt omtyckt. Hon hade inga egna barn, det var som att vi elever blev hennes barn.

Fotbollsledaren Thure Engvall, "Mr Tureberg och Sollentuna FK", minns också syster Blenda med värme. Även han gick på Sofielundsskolan och kommer ihåg att hon hade sin mottagning en trappa upp i "gamla" skolan.

– Hon var jättesnäll. En riktig skolsköterska för oss elever. Man var aldrig rädd för att gå till Blenda, hon tog hand om oss, säger Thure.

Blenda Fogelberg blev 101 år. Begravningen äger rum i Silverdals kapell den 10 januari klockan 11.00.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD:s ledare blir politisk vilde

Nyheter Bo Ehlin tar över efter Mikael Stigenberg Stigenberg meddelar att han behåller sina förtroendeuppdrag, efter att han utesluts ur Sverigedemokraterna. Lokalgruppen väljer ny gruppledare, Bo Ehlin, efter utredningen.onsdag 26/6 13:45

Var tolfte barn i Stockholm har förälder hos Kronofogden

Nyheter LISTA: Skuldsatta barnfamiljer – så ser det ut i varje kommun i Stockholms län Nästan 42 000 barn i Stockholms län lever i familjer med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden. Stor skillnader finns dock mellan kommunerna.onsdag 26/6 11:38

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03
Stockholm Direkt