INVIGD. Magnus Persson inviger Solnas första smarta papperskorg. Foto: Leif Oldenburg

Solna första smarta papperskorg invigd

Tro det eller ej – även en papperskorg kan vara smart. På tisdagen invigdes Solnas två första i Skytteholmsparken.

  • Publicerad 17:19, 12 sep 2017

De smarta papperskorgarna komprimerar soporna utan att krossa eventuellt glas och skickar själva iväg en signal när det är dags för tömning. Dessutom går papperskorgarna på solceller. Energin lagras i batterier så papperskorgarna fungerar även i mulet väder.

Till att börja med placeras två papperskorgar i Skytteholmsparken, en mellan Huvudsta centrum och Byparken och en i Hagalund. Ytterligare en smart papperskorg ska på sikt placeras i Arenastaden i samarbete med Fabege.

– Solna ska hållas rent och snyggt med bästa möjliga resursutnyttjande, sa tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) när han fick äran att kasta det första skräpet i gapet på den smarta mottagaren.

De nya papperskorgarna kostar inte oväntat betydligt mer än sina obegåvade föregångare, cirka 50 000 kronor styck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du fira midsommar

Nyheter Midsommar firas traditionsenligt på Överjärva gård. Tusentals besökare brukar samlas på gräsmattorna med picknick. Det internationella inslaget är alltid stort.onsdag 20/6 15:47