Dom. Högsta domstolen går på hovrättens och tingsrättens linje i ett mål med Solnabo som publicerade en Instagrambild på en berusad kille i utsatt position. Foto: Patrik Svedberg

Solnabo fälls efter Instagramdelning

En ung Solnabo fotade och delade en bild på en kraftigt berusad Sundbybergsbo. Efter överklagande till Högsta domstolen står det nu klart att domen för olaga integritetsintrång står fast.

  • Publicerad 16:51, 19 mar 2020

Jag är nöjd med att Högsta domstolen har tagit upp det här ärendet för att belysa hur det kan se ut.

Händelsen inträffade på en nyårsfest 2016, där de båda tidigare vännerna som nu är i 20-årsåldern befann sig.

Den unga Sundbybergsbon ska då har blivit rejält berusad och gått för att käkas i en toalett, vilket fotograferades av Solnabon.

I juni 2018 ska Solnabon sedan ha publicerat bilden på sitt Instagramkonto, som hade omkring 500 följare, sedan männen hamnat i konflikt om betalning för alkohol som druckits på nyårsfesten.

Publiceringen ledde till åtal och i juni 2019 fällde tingsrätten Solnabon för olaga integritetsintrång och ett straff på dagsböter på totalt 2 000 kronor samt skadestånd på 5 000 kronor till Sundbybergsbon.

Hovrätten gick på samma linje och när domen föll från Högsta domstolen på tisdagen fastställde de domen och straffet.

Mycket privat situation

Enligt Högsta domstolen anses Sundbybergsbon ha varit i en mycket privat situation när bilden togs och syftet ska enligt domen ha varit att medföra allvarlig skada för honom.

Leonardo Roseneld var kammaråklagare i tingsrätten och hovrätten. Han är nöjd med Högsta domstolens beslut som han menar kan bli ett prejudikat för lagen som började gälla i januari 2018.

– Jag är nöjd med att Högsta domstolen har tagit upp det här ärendet för att belysa hur det kan se ut, säger han.

SolnaDirekt har sökt Solnabons advokat, utan framgång.

Stockholm Direkt