Träning. En gång i veckan tränar Sofia Nybom AIK Basket Stars i Vasalundshallen. Foto: Folkspel

Solnabon Sofia dubbelt prisad som eldsjäl

Hon ville ge barn med autism ett socialt sammanhang. Det ideella uppdraget med AIK Basket Stars har nu gjort att Sofia Nybom prisats som Årets eldsjäl.

  • Publicerad 11:57, 13 mar 2020

Det känns roligt, men var överraskande.

Efter att ha jobbat med barn med autism och även varit engagerad inom basketen ville Huvustabon Sofia Nybom använda sporten för att skapa ett socialt sammanhang för barnen.

2005 startade hon AIK Basket Stars.  

– Alla är mellan 7 och 18 år och har autism av olika variation. De kan ha svårt att hitta bra aktiviteter på sin fritid, säger hon.

I somras nominerades Sofia Nybom till utmärkelsen Årets eldsjäl av organisationen Folkspel, ett spelbolag som ägs av ett 70-tal riksorganisationer.

På torsdagen stod det klart att hon tilldelas priset.

Hon var nominerad i kategorin inkludering, som hon vann. Sedan tävlade vinnarna i varje kategori om det stora eldsjälspriset – och även det knep Sofia Nybom.

– Det känns roligt, men var överraskande. Det har varit en lång process sedan nomineringen, men jag har inte tänkt så mycket på det sedan sommaren, säger hon.

Solnabo kan bli Årets Eldsjäl

Firat med tårta

Normalt skulle galan ha skett på Berns, men det ställdes in på grund av risk för spridning av coronaviruset. I stället sändes galan på nätet från en studio.

– Det var lite lagom för mig, jag gillar inte att stå i centrum så mycket. Men jag har ätit tårta med familjen och fått gratulationerna av föräldrar till barnen i laget.säger Sofia Nybom.

Sofia Nybom

Ålder: 42.

Familj: Två barn, Julia och Molly.

Bor: Huvudsta.

Gör: Stabschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad.

Intressen: Träna, läsa och vara med mina barn.

Stockholm Direkt