VÄRLDSREKORD. Leo Pettersson från Solna slog till med dubbla världsrekord på tävlingen i Upplands Väsby. Foto: Svenska bågskytteförbundet

Solnakille slog dubbla världsrekord i Väsby

Det blev en Solnaskytt som lyckades slå inte mindre än två (!) världsrekord på senaste bågskyttetävlingen i Upplands Väsby. Banan på Brunnby-Vik var dessutom godkänd för världsrekord.

  • Publicerad 11:33, 7 sep 2020

Vårt arrangemang, Väsbyträffen, var gjort för att det skulle gå att skjuta för världsrekord.

33 deltagare tävlade i bågskytte på 17 tavlor på banan i Brunnby-Vik förra söndagen.

Det dubbla världsrekordet slogs av Solnabördige Leo Pettersson, som tidigare tävlat för Ulvarna men numera tillhör klubben Järnvägen.

Leo noterade 614 poäng, en höjning av juniorrekordet med 21 poäng och det så kallade cadetrekordet med 194 poäng.

– Det var väldigt fint skytte av många deltagare. Att det blev världsrekord gör ju inte saken sämre, säger Anders Sandström, sportchef på Upplands Väsby Bågskytteklubb, UVBK.

Ackreditering för världsrekord

Han berättar att det inte är alla tävlingar som har ackreditering för att skjuta världsrekord,

– Vårt arrangemang, Väsbyträffen, var gjort för att det skulle gå att skjuta för världsrekord. Då behöver man uppfylla vissa kriterier som att krita linjer, ha vissa storlekar på tavelnumreringarna och ett särskilt avstånd mellan tavlorna. Det är ett regelverk som måste följas, säger Anders Sandström.

Upplands Väsby Bågskytteklubb, med totalt hundra medlemmar, lämnar snart utomhussäsongen för att börja träna inomhus i Väsbyskolans gymnastikhall – som dock är i minsta laget.

– Men vi har faktiskt kunnat hålla i gång träningen under hela våren och sommaren, med coronaanpassningar som handsprit, skjutning rygg mot rygg och ordentliga avstånd.

Förbundet imponerat

Han berättar att det nationella bågskytteförbundet till och med hört av sig för att se hur UVBK lyckats hålla i gång träningarna – när andra dragit ner.

– Det jobbiga det här året har ju varit, som i de flesta sporter, att inte ha någon tävling att träna inför, säger Anders Sandström.

Barebow

En barebow är en "bar" pilbåge som saknar sikte.

Det är nytt för 2020 att man kan skjuta världsrekord i barebowklassen. På grund av corona har det inte arrangerats någon tävling där det är möjligt att på detta sätt slå rekord i Sverige i år förrän nu – på Väsbyträffen på bågskyttebanan i Brunnby-Vik.

Från Upplands Väsby Bågskytteklubb deltog Roger Schröder och junioren Erika Söderblom på Väsbyträfffen. Tävlingen hölls den 30 augusti.

Visa merVisa mindre