Cykeljihadister? Enligt Solnapolitikern Magnus Nilsson vill cyklister i Stockholm fram till varje pris. Foto: Andreas Enbuske

Solnapolitikern: "Cyklingen företräds ofta av cykeljihadister"

En het debatt har blossat upp mellan politiker och medborgare i Solna, där en moderat politiker kallat cyklister för jihadister.

  • Publicerad 15:02, 19 aug 2015

Det rasar en het debatt om cyklingen i Solna på Facebook.

Ett inlägg om filmen Bikes vs Cars och en hänvisning till att Solna Stadshus borde satsa på en infrastruktur som inte bara gynnar bilismen har lett till drygt 120 kommentarer.

Och eftersom inlägget ligger i Facebook-gruppen 'Solna kommunfullmäktiges diskussionsforum' är det bland andra moderata, socialdemokratiska och miljöpartistiska politiker som gett sig in i debatten och tråden är bitvis betskt.

Uttryck som cykeljihadister, DN Kultur som vänsterns avpixlat och utopier blandas med diskussioner om hur man kan utveckla cykelplanen i Solna och att det borde satsas mer på cyklingen.

En av dem som har uttryckt sig vassast är den moderate Solnapolitikern Magnus Nilsson, tillika ledamot i fullmäktige, som också får många mothugg av de andra i tråden.

Han hävdar bland annat att cyklingen ofta företräds av cykeljihadister.

Vad handlar tråden om anser du?

Jag anser att debatten handlar om krönikan i DN Kultur som är skriven av dokumentärfilmaren bakom filmen Bikes vs Cars. Jag anser att det inte går att debattera politik med en syn där man ställer olika trafikslag mot varandra och att hävda att bilism är en sjukdom. Det är konspirationsteorier. Det var krönikan som länkades och det är den jag diskuterar i tråden.

Du skriver att du har en känsla av att cyklingen ofta företräds av cykeljihadister. Vad är en cykeljihadist?

– Jag har tidigare bloggat privat om att cykling i Amsterdam är kultur. Jag har jämfört attityden i Amsterdam mot attityden hos cyklister i Stockholm. I Stockholm ska man fram till varje pris, man är arg på bilister, arg på gamla tanter, arg på barn – arg på allt. Cyklande i Stockholm är en ideologi och identitet. Det är ett polemiskt uttryck i en politisk debatt. Jag säger inte att cyklister i Stockholm vill spränga och halshugga någon.

Man kan få intrycket av att du inte anser att Solna ska arbeta för mer och bättre cykelinfrastruktur – hur ser du på det?

– Det är helt fel att jag inte vill att Solna satsar på cyklisterna. Jag har ju varit med och tagit fram cykelplanen som ska klubbas snart. Dessutom cyklar jag själv året om. Jag är medveten om att cyklingen i Solna till vissa delar är usel, men det är ju därför vi skapar en cykelplan – för att kunna göra det bättre för cyklister. Men däremot finns det många cykellobbyister eller cykeljihadister om du vill, som vill att samhällsekonomin ska lägga orimligt stora ekonomiska investeringar på cykelinfrastrukturen. Debatten är väldigt onyanserad och det finns många konspirationsteoretiker inblandade. Man verkar ju tro att vi politiker i Solna inte vill satsa på cyklingen alls. Så är det inte.