Foto: Leif Oldenburg

Solnas klimatstrategi för 2045 klubbad

Kommunstyrelsen har antagit den av Miljöpartiet så efterlängtade klimatstrategi, som innebär att Solna Stad ska vara en klimatneutral stad senast 2045.

  • Publicerad 12:24, 17 dec 2019

Victoria Johansson (MP) Foto: Leif Oldenburg

När Miljöpartiet tog steget från oppositionsparti till att bli en del av den styrande majoriteten efter valet förra året så var deras kanske viktigaste krav att få igenom en strategi för att Solna Stad ska bli klimatneutralt till 2045.

Målet ligger i linje med de nationella målen, och planen klubbades på kommunstyrelsens sammanträde igår den 16 december.

Tidigare delmål

Men innan klubban föll passade man på att komma med ett till yrkande, nämligen att stadsledningsförvaltningen "tillsammans med berörda förvaltningar får i uppdrag att utifrån klimatstrategin ta fram delmål med ambitionen att hitta tidigare måldatum per verksamhetsområde, både för Solna stads geografiska område och för Solna stads organisation".

Kort sagt, varje förvaltning ska hitta sina egna sätt att göra mer, och tidigare, för att Solna ska bli klimatneutralt.

Victoria Johansson (MP) är nöjd med att staden nu har en konkret plan för sitt klimatarbete:

– Det är den första strategin som Solna tar fram. Vi har haft policys och styrdokument om vatten och miljö, men det här är inget vi kommer lösa om vi inte har en plan framåt med tydliga mål. Det är inte en dag för tidigt.

Geografiskt begränsade mål

Men förslaget har fått kritik, bland annat av Vänsterpartiets Björn Bränngård, för att det är för lite. Exempelvis inkluderar det inte faktorer som Solnabornas shoppande av prylar tillverkade utanför kommunens gränser, eller konsumtion av mat som odlats på andra sidan jorden.

– På kommunal nivå är det inte så lätt, därför tar vi utgångspunkten med de geografiska utsläppen. Men vi har satsat 2 miljoner i budgeten för 2020 för att upplysa om klimatet och hur Solnabor kan minska sin klimatpåverkan, säger Victoria Johansson.

Stockholm Direkt