Bidrag. Pehr Granfalk (M) och Eva Eriksson (S) ser olika på hur regeringens välfärdspengar ska användas. Foto: Michael Folmer, arkiv

Solnas plan för välfärdsmiljonerna: "Lappa och laga"

Regeringens välfärdspengar kan bara täcka hål, menar kommunstyrelsens ordförande. Oppositionen ser däremot en möjlig satsning på skola och förskola.

  • Publicerad 16:33, 23 jan 2020

Vi får använda dem för att lappa och laga där vi tycker att det behövs.

Regeringen kan komma att dela ut flera miljarder under året i en speciell välfärdssatsning.

I dagarna blev det känt att riksdagspartierna förhandlar om ett tillskott till välfärden inför årets vårändringsbudget för 2020 – som klubbas först i juni.

Första beskedet var 5 miljarder, men under veckan har diskussioner förts om att utöka stödet upp till 7,5 miljarder som fördelas mellan landets kommuner och regioner.

För Solna stads skulle det i så fall handla om totalt 28 miljoner kronor, som delas ut till 2020.

– Riksdagen tar beslut i juni och som jag har förstått det kan pengarna sedan betalas ut andra halvan av 2020, säger Christer Lindberg, Solna stads ekonomichef.

Inte aktuellt med satsning

Det är kommunstyrelsen som fattar beslut om vad pengarna ska användas till, men kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) tror inte att det kommer bli tal om någon större satsning.

– Det problematiska är att vi får pengarna ett år. Om vi börjar anställa en massa personal finns inte pengarna år två. Det är bra med mer pengar, men ger inga planeringsförutsättningar, säger han.

I stället ser han att pengarna kommer att användas som en reserv.

– Vi får använda dem för att lappa och laga där vi tycker att det behövs. Vi drar inte igång några nya stora projekt som vi vet att vi måste lägga ner nästa år, säger han.

Han säger däremot kan det även kan bli tal om engångsinsatser, förutsatt att de inte ger kommunen ökade driftkostnader.

– Det är för tidigt att säga till vad, säger Pehr Granfalk.

Inte överens

Socialdemokraternas tillförordnade oppositionsråd, Eva Eriksson, ser annorlunda på saken.

– Det är jätteviktigt att de används till det där de största behoven finns, det vill säga förskola och skola. Det är ett välkommet tillskott, men löser inte de största problemen, säger hon.

Eva Eriksson ser att det ska prioriteras olika efter var behoven är störst.

– Vi vill fördela 20 miljoner till förskola och 8 till skolan. Vi tycker att det är jätteviktigt att öka personaltätheten i förskolan, annars kan man inte göra mindre barngrupper, säger hon.

Hon håller inte med Pehr Granfalks om att en satsning är omöjlig utan löfte om mer pengar även kommande år.

– Självklart kan man göra en satsning nu, det är det som är meningen med de här pengarna. Men förhoppningsvis kan vi få mer pengar kommande år. säger hon.

När det gäller skolan menar Eva Eriksson att rektorerna själva har bäst inblick i vad som behövs.

– Men vi ser att det till stor del handlar det om personal. Det behövs helt klart flera vuxna i klassrummen, säger hon.

Stockholm Direkt