BERÖMMER. Charlotta Jonsson har dottern Clea på förskolan i Huvudsta gamla slott. "För oss är den fina människosynen viktigare än det kyrkliga", säger hon. Foto: Leif Oldenburg

Solnas populäraste förskola läggs ner

Det är Solnas populäraste förskola – men den 5 juli läggs den ner.

  • Publicerad 01:15, 24 maj 2019

VACKERT. Huvudsta gamla slott förskola ligger idylliskt. Foto: Leif Oldenburg

Årets brukarundersökning för förskolorna i Solna är klar. Än en gång hamnar Huvudsta gamla slotts förskola i topp.

Den idylliska förskolan vid Huvudsta strand drivs av Svenska kyrkan och har bara tolv platser. Men trots att föräldrarna hyllar förskolan och ger den högsta betyg stänger den för alltid i juli månad. Beslutet fattades av kyrkofullmäktige i höstas. Tolv platser är för lite för att få ekonomin att gå ihop

– Förskolan fungerar väldigt bra, men vi måste tänka långsiktigt om vi ska kunna bedriva förskoleverksamhet. Lokalerna är gamla och går inte att utöka, säger Niklas Lång, kyrkoherde i Solna församling.

Två heltidsanställda och en deltidsanställd flyttar till Glädjens förskola i Bergshamra som också drivs av Svenska kyrkan.

– Vi slutar i alla fall med flaggan i topp, säger arbetsplatsledaren Chrissie Engström.

Charlotta Jonsson bor i Huvudsta och har dottern Clea, tre år, på förskolan.

– Det är jättetråkigt att förskolan stänger. Allting fungerar fantastiskt bra. För oss är den fina människosynen viktigare än det kyrkliga, säger hon.

Kooperativ

Av de fem topprankade förskolorna i Solna drivs två av Svenska kyrkan (Huvudsta gamla slotts förskola och Näckrosgården), två är föräldrakooperativ (Gomorronsol och Risgrynet) och den femte är en Montessoriförskola (BMA Göran Perssons väg).

– Man ska inte dra för höga växlar på undersökningen men utvecklingen är försiktigt positiv. Både kommunala och privata förskolor rör sig i rätt riktning och glappet har minskat till de kommunala förskolornas fördel. Men man måste avvakta några år för att se om det är en trend, säger Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenämnden.

Ett nöjd kund-index på 70 brukar räknas som bra, men flera förskolor ligger en bra bit under.

– Vi har precis fått resultaten. Nu ska vi tillsammans sätta oss ner och se vad det beror på, säger Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Trots alla lovord bär den idylliska förskolan i gamla Huvudsta slott på en mörk historia. Det var där Jacob Johan Anckarström och hans sammansvurna planerade mordet på Gustav III 1792.

Förskoleranking

Förskolor med högst NKI (nöjd kund-index)

Huvudsta gamla slotts förskola 96

Näckrosgårdens förskola 95

Gomorronsols förskola 91

Förskolan Risgrynet 87

BMA Göran Perssons väg 85

Förskolor med lägst NKI (nöjd kund-index)

Augustendals förskola 44

Kullens förskola 46

Borgens förskola 47

Fantasia förskola 53

Gasellens förskola 53

58 procent av de tillfrågade föräldrarna svarade på enkäten.

Stockholm Direkt