Solnas unga misstror politikerna

De politiska partierna lär få kämpa hårt för att nå fram till Solnas ungdomar. Åsikter finns det gott om – men politiker står inte högt i kurs.

  • Publicerad 16:48, 13 jan 2018

Politikerna uppför sig inte bra. Man lyssnar inte på folket.

Det är lördagskväll på Solna Ungdomscafé vid Skytteholms IP. Vid ett bord sitter Theo, 20, Jonathan 16, Louisa, 19, och Jesper, 20. Alla utom Jonathan får rösta för första gången på valdagen den 9 september.

– Det är tveksamt om jag kommer rösta. Jag känner inte starkt för något parti, säger Jesper.

Inte heller Theo har någon större lust att ta sig till vallokalen för att lägga sin unga röst på något av de etablerade partierna.

– Egentligen vill jag rösta bort hela gänget. Politikerna har skött sig dåligt, säger han.

Jesper håller med:

– Det finns inget parti som är intressant. Politikerna uppför sig inte bra. Man lyssnar inte på folket.

Politiker och partier står inte särskilt högt i kurs vid just det här bordet – men det är ingen brist på åsikter.

– Miljön är viktig, säger Jesper.

– Och bostäder, säger Theo.

Flera undersökningar visar att migrationen och flyktingströmmen kan bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen. Ungdomarna runt bordet håller med, men steget till Sverigedemokraterna är långt.

– Sverigedemokraterna är fel ute. Men det funkar inte heller bra nu heller. Vi måste kunna ta emot flyktingarna bättre. Och då behövs det fler bostäder, säger Theo och för medhåll av Jesper.

Även vård och omsorg ligger högt upp på listan över viktiga frågor, visar flera undersökningar. Någon vid bordet erinrar sig en nära släkting som hamnat på sjukhus.

– Vården var ju en katastrof i somras. Det behövs mer personal. Sjuksköterskornas löner är för dåliga.

Även om äldreomsorg kan kännas ganska avlägsen när man är i 20-årsåldern har alla noterat diskussionen om att höja pensionsåldern.

– Helt fel, säger Jesper. Om man sitter bakom ett skrivbord på ett kontor så kanske man orkar jobba till 70, men i byggbranschen kan man vara utsliten redan i 50-årsåldern.

Solna Ungdomscafé planerar flera projekt i samband med valrörelsen och kanske kan det locka Theo, Jesper och Louisa till valurnorna.

– Olika partier är bra på olika saker. Just nu känner jag inte för att rösta på något speciellt parti, säger Louisa.

Unga väljare röstar rödgrönt

Den 9 september får mer än tusen unga Solnabor chansen att rösta för första gången. Ingen vet något om deras politiska sympatier, men följer Solnas ungdomar de sista valens nationella trend så slår pendeln åt vänster.

Om förstagångsväljarna hade fått bestämma skulle Stefan Löfven (S) sitta säkert på statsministerposten. Inte på grund av hans eget parti, Socialdemokraterna går betydligt sämre bland unga än äldre. Men förstagångsväljarnas stöd för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ hade gott och väl vägt upp S-tappet.

– Det har varit en allmän trend under hela 2000-talet att förstagångarna tenderar att rösta rödgrönt, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Men unga väljares sympatier kan svänga snabbt.

– Unga är mer trendkänsliga än ändra. Partier som går framåt brukar ofta få extra medvind bland unga.

En annan klar trend är enligt Henrik Oscarsson att unga väljare inte är lika trogna de traditionella partierna.

– Ungdomar tycker inte om att rösta på stora, etablerade partier.  Nischpartier får oftast starkare stöd bland förstagångare.

Unga väljare har generellt sämre kunskaper om det politiska systemet, vad partierna står för och vem som har makten. Däremot delar man de äldre väljarnas syn på vilka frågor som är viktiga.

– Migration och bostäder är till och med lite viktigare för unga. Inte oväntat anser man samtidigt att äldrefrågor är mindre viktiga.

Trots bristande politiska kunskaper är det inte många förstagångsväljare som ligger kvar på sofflocket. Valdeltagandet brukar ligga mellan 77 och 83 procent, bara några procentenheter lägre än väljarkåren som helhet.

– Det är väldigt högt och mycket glädjande, säger Henrik Oscarsson.
 

MER Ungas röster

Förstagångarnas val 2014. Befolkningens som helhet inom parentes.

M 19 (23,33)

C 7 (6,11)

FP/L 7 (5,42)

KD 4 (4,57)

S 20 (31,01)

V 9 (5,72)

MP 15 (6,89)

SD 8 (12,86)

FI 9 (3,12)

Övriga 2 (0,97)

MER Rösträtt

Rösträtt till riksdagen om man:

är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige

Svenska medborgare som utvandrat måste alltså någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om man är:

svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.

medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget.

medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget.

Källa: Valmyndigheten

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Stor gräsbrand vid Haga slott

Nyheter En större gräsbrand utbröt på lördagen vid Haga slott.lördag 14/7 16:02

26-åring anhållen efter skottlossningen

Nyheter En 26-årig man har anhållits efter skottlossningen på Solna station på fredagseftermiddagen. Polisen tror att mannen har skjutit sig själv av misstag.lördag 14/7 7:45

Skadad man hittad vid station

Nyheter En man med skador på armen hittades efter att polisen larmats om misstänkt skottlossning, i närheten av Solna station.fredag 13/7 17:27