Planerar. Annica Johansson, verksamhetsansvarig Filmstadens kultur planerar för områdets 100-årsfirande. Foto: Jonas Månsson

Solnas Universal Studios firar 100 år

I år firar Filmstaden i Solna 100-årsjubileum. Att filmklassikern jubilerar ska uppmärksammas med en rejäl fest, som just nu planeras för fullt.

  • Publicerad 11:25, 21 feb 2020

Vi ska spegla vad som har hänt på området

Filmstaden i Råsunda har besökts av en lång rad storheter inom svensk filmproduktion och än i dag finns minnesskyltar och referenser till tiden som flytt på området. Genom åren har omkring 400 filmer skapats i ateljéerna här. Bland de som medverkat i filmerna finns Sickan Carlsson, Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Greta Garbo.

På området verkar i dag föreningen Filmstadens kultur, som ligger bakom det större firande som snart väntar.

–  Vårt syfte är att synliggöra den historia som finns. Vi har bland annat guidade turer och filmvisningar för skolor, säger Annica Johansson, verksamhetsansvarig.

Att det i år är precis 100 år sedan anläggningen anlades ska uppmärksammas rejäl. Det har visserligen smygstartat lite med temavisningar i biosalongen på området, men det största firandet sker senare i vår med premiär den 21 april.

– Då kommer bland annat skådespelaren Harriet Andersson och Katinka Faragó, som jobbade nära Ingmar Bergman i många år, och klipper band, säger Annica Johansson.

Filmhistoria visas upp

Från den 21 april kommer bland annat en fotoutställning finnas på muren. Fotoutställningen kommer att hänga uppe tillsvidare och minst året ut. Även inne i kaféet vid entrén kommer det visas bilder, affischer och inredning från det historiska filmskapandet.

– Vi ska spegla vad som har hänt på området, säger Annica Johansson.

Hon hoppas på stor uppslutning från allmänheten och tror att invigningen kan komma att locka flera hundra besökare. De som är intresserade kan komma utan föranmälan till festligheterna.

– Men när det gäller biovisningar måste man boka biljetter, säger hon.

Vill fira i vårväder

Förutom bilder från förr ska även en arkitekturmodell byggas av hur Filmstaden såg ut under sina glansdagar. Annica Johansson är med och tar fram modellen.

– Modellen som byggs kommer att vara i skala 1:150, säger hon.

Att det större firandet inte inleds tidigare under året har med vädret att göra.

– Vi ville gärna ha det när det kan vara lite bättre klimat, så att vi får det lite gott, säger Annica Johansson.

Fest. Annica Johansson, verksamhetsansvarig hos Filmstadens kultur, ser fram emot vårens firande av Filmstadens 100-årsjubileum. Foto: Jonas Månsson

Mer om historiken

Precis vid Näckrosens tunnelbanestation ligger området Filmstaden. Det är klassisk svensk filmmark som i år firar 100 år.

Redan 1919, strax innan området var helt färdigbyggt spelades film in här. Då spelades Victor Sjöströms film Körkarlen in, en film som byggde på Selma Lagerlöfs berättelser.

Mellan 1940- och -60 spelades mest film in.

I 80 år spelade film in här, sist ut var En liten julsaga, 1999.

Källa: Filmstadens kultur

Stockholm Direkt