Växande område. I dag finns inte ett tillräckligt stort resandeunderlag för att en station vid Solvalla ska byggas, men det kan ändras i och med framtida byggplaner i närheten. Foto: Mikael Andersson

Solvalla kan få pendelstation i framtiden

När järnvägen mellan Duvbo och Spånga breddas ska man göra plats för kunna bygga en ny pendeltågsstation vid Solvalla i framtiden. Men än finns inga beslut och det hänger på att fler flyttar in och rör sig i området.

  • Publicerad 16:28, 23 nov 2016

Som en del i utbyggnaden av Mälarbanan ska järnvägen mellan Duvbo och Spånga breddas från två till fyra spår. I planen, som nu är ute på granskning, ingår förslaget att vidga spåren vid Solvalla för att göra plats för en ny pendeltågsstation.

Det finns ingen plan för när det i sådana fall skulle bli av, men tanken på att slippa ta sig till Spånga för att ta tåget gillas av boende som vi träffar i Sundby, ett stenkast från Solvalla.

– Nu är det dåliga kommunikationer hit och många är beroende av bilen, så jag hoppas verkligen på en ny pendelstation. Bussarna går sällan och är svåra att tajma med mina barns schema. Men jag är lite orolig för att den unika miljön här ska försvinna, eller att hästarna störs, säger Charlotte Averman, som bor i Sundby.

Hon får medhåll av en granne, som vill vara anonym:

– Just nu är man lite i kläm mellan Spånga och Sundbyberg. Jag tror att en ny station skulle bidra till att mer byggs i området, och att vi får närmare till mataffärer och annan service.

LÄS MER: Ny plan ute – åtta hus kan rivas i Bromsten när järnvägen breddas

Hoppas på pendel. "Nu är det dåliga kommunikationer hit och många är beroende av bilen, så jag hoppas verkligen på en ny pendelstation", säger Charlotte Averman, som bor i det närliggande området Sundby. Foto: Mikael Andersson

Det är trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting som bedömer behovet av en pendeltågsstation i Solvalla. Enligt Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen, finns det idag inte ett tillräckligt stort resandeunderlag för att en station ska byggas, men det kan ändras i och med framtida byggplaner i närheten.

– Det finns inga beslut för att bygga stationen där nu, men frågan diskuteras och det är bra att platsen förbereds, säger Claes Keisu.

Just nu planeras bland annat Solvallastaden på Brommasidan av travbanan, som med upp emot 1500 bostäder ska bli en stadsmiljö. Annedal på andra sidan Ulvsundavägen fortsätter att växa och även Vasakronan, som äger en stor del av marken runt Solvalla, vill bygga bostäder.

LÄS MER: Framtida boende får vara med och forma Solvallastaden

– Vi är jättepositiva till att man förbereder för en pendelstation. Vi vill att saker ska hända så fort som möjligt, men infrastrukturprojekt tar sin tid. Vår tanke är att så småningom bygga både bostäder och kontor i området, säger Per Thiberg, chef för affärsutveckling på Vasakronan Stockholm.

Tvärbanans planerade Kistagren kommer att få en hållplats vid Solvalla när den byggs. Om pendeltågsstationen blir verklighet skulle Solvalla bli en knutpunkt, enligt Peter Bergqvist, projektledare på Stockholms stadsbyggnadskontor, som jobbar med detaljplanen längs järnvägssträckan Duvbo-Spånga.

– Bygger man både tvärbanan och pendelstationen där ska det självklart planeras så att det går att ansluta mellan dem, säger han.

LÄS MER: Stort steg framåt för tvärbanans Kistagren

Möte om planerna i Spånga

Den första december klockan 16.00-20.00 är det samrådsmöte i form av öppet hus på Trafikverkets projektkontor på Stormbyvägen 2-4 i Spånga.

Då diskuteras både Stockholms stads detaljplan för sträckan Sunbyberg-Spånga, som är ute på samråd, och järnvägsplanen sträckan Duvbo-Spånga, som är ute på granskning.

Skriftliga synpunkter på planerna kan skickas in till Stockholms stadsbyggnadskontor fram till den 27 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00

Fullspäckat schema för alla höstlovsfirare i Västerort

Nyheter ✓Halloweenfest ✓Cirkusskola ✓DJ workshop ✓ Dagkollo Den 29 oktober drar höstlovet igång och som vanligt finns massa skoj att göra för barn och unga. Vad sägs till exempel om cirkusskola med Cirkus Cirkör eller mobilfilmkollo?fredag 19/10 15:36