Hiphoparen som skapar sitt eget fack

Sundbybergsrapparen Asim Khandker stöter ofta på fördomar. Som högutbildad och med sin klädstil tror folk ofta att han inte rappar. Men Asim vägrar att låta andra placera honom i ett fack. I stället är det han själv som bestämmer hur det facket ska se ut. Nu släpper han sin debut-ep.

  • Publicerad 08:10, 17 jun 2017

Vi träffas på ett kafé på Tulegatan precis i närheten av där Asim bor sedan två år tillbaka. Han är en rappare som helt gått sin egen väg och det lägger folk märke till.

– Jag minns en kommentar jag fick när jag spelade live. Han sa: ”Va Asim, jag visste inte att du var värsta rapparen, du har ju vattenkammat hår”. Sedan har jag i och för sig inte vattenkammat hår, säger Asim och ler.

Asim Khandker är uppvuxen i Vällingby och började med musik när han var tolv år gammal. Valet föll på att rappa och det var något han höll på mycket med under högstadiet och gymnasiet. Men sedan kom studier på Handelshögskolan och jobb emellan.

– De som ser mig brukar inte tro att jag håller på med hiphop och de som ser mig rappa tror inte att jag är akademiker, säger Asim.

Samhället förväntar sig att människor ska klä sig på ett visst sätt beroende på i vilka kretsar man rör sig.

– Folk ser mig på ett bra universitet och iklädd kavaj, men om man ska syssla med hiphop ska man klä sig på ett visst sätt. I början pratade jag inte gärna om att jag höll på med hiphop, det blev obekvämt.

Men nu ser han väldigt positivt på att göra flera olika saker i sitt liv.

– Det är en styrka att jag kan göra flera olika saker och jag vågar stå upp för det, säger han.

Han har alltså medvetet valt att satsa på både en bra karriär med ett ”vanligt” jobb och samtidigt kunna ha med sig musiken, som han sedan två år återupptagit med uppträdanden på scen tillsammans med kollektivet Grammofonen. Asim vill nämligen själv välja vem han ska vara och debut-ep:n heter också ”Mitt fack”. Låtarna på ep:n skiljer sig åt, men det är just för att man som person ska kunna till-låtas ha olika sidor.

– Det pratas ofta om att människor är olika, men en människa kan också vara olika.

Att han fastnade för rap och hiphop är inte så konstigt. Asim har alltid uppskattat språk och han gillar det tekniska i att en rappare kan rimma på flera ställen i samma ord. Han nämner ett exempel från en hiphop-artist som han tycker är väldigt talande.

– Han rimmar kassettbandspelare med balettdansledare, säger han.

2015 hamnade Asim i Sundbyberg och han gillar verkligen sin nya hemkommun.

– Jag fick en möjlighet att köpa en lägenhet i ett av Tuletornen. Sumpan är ett härligt område. Det finns allt här, man behöver inte åka in till stan.

MER Asim Khandker

Ålder: 27 år.

Bor: Sundbyberg.

Aktuell: Med debut-EP:n ”Mitt fack”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17