Karl o Kristinas Wärdshus i Pungpinan, Dahliaträdgården i Enskedeparken och Café Ekskogen i Farsta erbjuder skönt sommarhäng i Söderort. Foto: Linda Gren/Mostphotos/Privat

Sommarens härligaste utflyktsmål i Söderort

Man behöver inte flyga till Medelhavet eller ens dra till skärgården för att uppleva sommarmys. Vi har listat några Söderorts härligaste uflyktsmål. De flesta är helt gratis!

  • Publicerad 10:00, 6 jul 2019

Stora Sköndal

10 min med buss från från Gullmarsplan ligger natursköna Stora Sköndal. "Välj mellan strandbad, bryggor, stora grönytor med grillplatser, promenadstråk och utegym. Kubb och fotboll finns att låna i Café Kristinahuset. Hundar är självklart välkomna att följa med in på en fika. Koppla av med en lunch eller gott kaffe med utsikt mot Drevviken", står det i informationen.

Herbert Widmans väg 7, Sköndal. Öppettider Café Kristinahuset: Öppet alla dagar kl. 11-18.

Café Ekskogen

Lördag den 29 juni slår Ekskogen upp portarna för säsongen. Öppet lördag-söndag mellan kl. 11-16 fram till söndag 25/8. Hökarängens kolonistugeförening står bakom kaféet.

Ur programmet: Lördag 29/6 och söndag 30/6 mellan 12-14 anordnas pyssel – och målaraktiviteter för barn.

Lördag 6/7 och och söndag 7/7 är det konst- och hantverksutställning klockan 11-15

Lördag 20/7 och söndag 21/7 är det loppis.

Söndag 25/8 avlutas säsongen med öppet hus med levande musik.

Perstorpsvägen 123, Farsta.

Utomhusteater i Mälarhöjden

Mälarhöjdens friluftsteater bjuder på musik och teater under bar himmel, precis vid vattnet. I sommar kommer bland andra Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson och Malena Tuvung. För barnen spelas föreställningen ”Far och flyg, Alfons Åberg”.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-ar-stockholms-alla-plaskdammar/repsfn!zHYUnD@HT2OqAXaJPkWwLg/

Skogskyrkogården

Ett världsarv som är öppet för alla, året runt. Extra trevlig att besöka en solig sommardag. Vill du ha en arrangerad visning kan du ringa 08-508 31 620.

Sockenvägen 492, Enskede.

Eolshälls 4H-gård

Mys med djuren på Eolshälls 4H-gård vid Mälarens strand. ÖPPNAR IGEN I AUGUSTI!

Eolshällsvägen 10, Hägersten. Öppet måndag-fredag 09:00-17:00, lördag-söndag 11:00-16:00.

Torpet i Orhem

Ambitiös meny för fika och mat finns på torpet i Orhem. "Från och med nu och till och med sista helgen i september har vi öppet fredag-söndag kl 10-17." skriver man på sin hemsida.

Orhemsvägen 135, Sköndal.

Årstalidens danskvällar

Under sommaren ordnas öppna danskvällar (och dagar) på Årstalidens fina dansbana:

25 Juli 19.00: Löpsjötorparns

01 augusti 19.00: Gideons orkester

08 augusti 19.00: Edwings orkester

15 augusti 14.00: Kjell Dahls

22 augusti 14:00: Leif Hermanssons orkester

29 augusti 14:00: Zethzons trio

Dellensvägen 2, Årsta.

Farsta Strandbad

Farsta strandbad har fått en rejäl upprustning. Här finns nya sol- och badbryggor, lång strandpromenad, utegym, boulebana och möjlighet att spela volleyboll. Dessutom en kiosk och toaletter. Allt du behöver för en heldag i solen.

Här är Stockholms heta takbarer 2019

Paddla i Söderbysjön

Hyr kanot och paddla i natursköna områden och stilla vatten vid Söderbysjön. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning hyr ut kanoter och flytvästar. Om du vill hyra kanot vänder du dig till Skarpnäcks kulturhus: skarpnackskulturhus@stockholm.se. 200 kronor kostar det att hyra en hel dag.

Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäcks Allé 25, Skarpnäck

Karl o Kristinas Wärdshus i Pungpinan

På Karl o Kristinas Wärdshus och gårdsfestlokal i Pungpinan, nära infarten till Skogskyrkogården har Karl och Kristina skapat en lantlig mötesplats mitt bland villorna. Här kan du sitta ute och köpa hemlagad mat, fika, ett glas vin eller en kopp kaffe vid gården med anor från 1700-talet. Här anordnas även spelningar och livemusik. För aktuella evenemang, håll koll på hemsidan karlokristinas.com.

Skarpnäcksvägen 52, Skarpnäck. ​​

Dahliaträdgården

I den sydvästra delen av Enskedeparken finns en dahliaträdgård som alla får njuta av. Har du tur finns någon av Dahliaentusiasterna där. De sköter odlingen där och kan säkert ge tips till den som vill försöka sig på en egen dahliarabatt.

Trädgården ligger granne med Enskede gårdsväg 14