Om barnet klagar på kramp i ögonen, huvudvärk eller smärta i och kring ögonen bör du söka hjälp. Foto: Mostphotos

Sommarens mobilkamp: Här är varningssignalerna du bör hålla koll på

Sommarlovet blir lätt en tjatfest om mobiltelefonen. När det känns som mest tröstlöst – kom ihåg att du har både optiker och forskare på din sida.

  • Publicerad 11:30, 7 jul 2017

Sommaren är troligtvis den tid på året då föräldrar tjatar allra mest på sina barn om mobilen. Och det finns en anledning. Rune Brautaset, docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, konstaterar att vi blir alltmer närsynta i ung ålder vilket är kopplat till ett ökat mobilanvändande.

– Ju mer du tittar på nära håll desto större risk att du blir närsynt. I Sverige var det länge sedan det gjordes en studie, men i andra länder ser vi att det ökat och sannolikt gäller det även här.

Den mest dramatiska ökningen har skett i Asien där en stad som Hongkong i dag har en befolkning med över 80 procent närsynta. Rune Brautaset poängterar att det inte är lika illa i Sverige men att det finns varningssignaler som föräldrar bör hålla koll på.

– Närsynthet upptäcks genom att barnen ser sämre på långt håll. Och klagar barnet på kramp i ögonen, huvudvärk eller smärta i och kring ögonen bör du söka hjälp så att barnet kan få glasögon eller annan behandling.

Anna förbättrar synen i Peru

Att barnen anklagas för att inte vara ute i friska luften så mycket som de borde är ingenting nytt. Tidigare har tv ("du får fyrkantiga ögon"), video och tv-spel anklagats för att fördärva de unga. Men dagens varningsklockor är konkreta på ett helt annat sätt säger Håkan Broman på Synsam, en av flera optiker som Stockholm Direkt varit i kontakt med.

– Förr handlade det mer en känsla, ungefär som när vi säger åt våra barn att inte läsa i mörkret för att det skadar deras ögon. Det stämmer inte eftersom barn kan se mycket bättre än oss i mörkret. Mobilanvändandet är betydligt värre. Nu tittar man på sin bild på ungefär 30 centimeters avstånd, vilket gör att det blir ännu mer anspänning på ögat.

Bålstaoptiker är i Kenya – ska donera 1 400 glasögon

3 tips: Så undviker du att ditt barn får dålig syn

Utomhusaktiviteter

När barnet är utomhus, utan mobiltelefon, fokuserar blicken på saker längre bort.

Begränsad skärmtid

Bestäm hur lång tid barnet får vara vid mobilen eller paddan per dag och se till att det efterhålls. Det finns appar som hjälper dig hålla koll om det behövs.

Se över dina egna vanor

Barn gör som de vuxna. Har du blicken i mobilen större delen av dagen kommer barnen göra likadant.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.