STANNA HEMMA. Sommargäster i Ekerö kommer inte få hemtjänst i år. Foto: Karin Nilsson/Mostphotos

Sommargäster får ingen hemtjänst i år

Sommargäster i Ekerö kommer inte kunna få hemtjänst i år. Trycket på hemtjänsten är nämligen redan alltför tungt.

 • Publicerad 16:09, 30 apr 2020

Förra året gav socialtjänsten hemtjänst till runt 20 sommargäster. Dessa hade fått beslut om hemtjänst i sina hemkommuner och under några sommarmånader tog Ekerö kommun över ansvaret.

Men eftersom hemtjänsten i kommunen redan nu är tungt belastad på grund av coronapandemin kommer detta inte kunna ske i år. Det klubbade krisledningsnämnden i tisdags.

– Vår bedömning är att vi i det läge som råder måste säkra att hemtjänstens resurser under sommaren riktas till de som bor i kommunen, säger socialchef Lena Burman Johansson.

Personer som har hemtjänst och som bor i andra kommuner uppmanas i stället att stanna hemma under sommaren. De som ändå väljer att flytta ut till sommarstugan i Ekerö kommun kommer alltså inte få någon hemtjänst, varken service- eller omvårdnadsinsatser. Det räcker Ekerös hemtjänst helt enkelt inte till för.

Men trots det ansträngda läget är situationen inom hemtjänsten i kommunen överlag god, med tillräcklig tillgång till skyddsutrustning för de behov som finns idag, menar Lena Burman Johansson.

– Vi har en mycket bra hemtjänst i Ekerö med många duktiga medarbetare som i dessa dagar gör extraordinära insatser för våra äldre, säger hon.

Hemtjänst för sommargäster

Under 2019 verkställde socialtjänsten i Ekerö kommun insatser för runt 20 personer som vistades tillfälligt i kommunen.

Insatsernas längd varade allt från några dagar till några månader.

I genomsnitt var insatsernas längd mellan två till tre månader.

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt