Dags att söka sommarjobb! Natalie Campos, Avriup Das, Daniel Eidhagen, Adam Teker, Anna Engström och Zin Mayi söker ungdomar 16 till 20 år som vill jobba för sin ort i sommar. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Sommarjobb i Skogås, Flempan och Vårby: Få betalt för att göra din ort bättre

Få in en fot på arbetsmarknaden och tjäna pengar samtidigt som du gör fint i orten där du bor. – Nu kan du som bor i Skogås, Flemingsberg och Vårby söka det bästa sommarjobbet, säger Avirup Das, från Tillsammans för orten.

  • Publicerad 12:44, 5 mar 2017

I sommar ska totalt 230 ungdomar i Skogås, Flemingsberg och Vårby få anställning i projektet ”Tillsammans för orten”. 

– Du får arbeta hårt för att lyfta ditt område. Du målar, krattar och plockar skräp. Du får lära dig jobba i en grupp. Vara en god kamrat. Komma i tid. Ja, grunderna till ett vanligt jobb, säger Avirup Das från Vårby gård, som har avancerat till platsansvarig i år.

Kan förbättra för många

Ett jobb har många fördelar. På just det här sommarjobbet finns en extra fördel, menar Avirup:

– Du får chansen att göra din ort till en finare och bättre plats. Du känner stolthet för din ort, samtidigt som du får betalt. Kan det bli bättre?

Adam Teker från Flemingsberg jobbade som gruppledare förra sommaren. Här byggde sommarjobbarna bland annat nya bänkar, ordnade en gemensam stadsodling och röjde fram en helt ny park i Visättra som vuxit igen.

– Vi plockade också extremt mycket skräp. Det kunde bli tio svarta sopsäckar på en dag. Har man en gång jobbat med att plocka skräp vill man inte skräpa ner själv igen. Man förstår hur mycket jobb det är att hålla rent, säger Adam Teker. 

Det är också det som är tanken med Tillsammans för orten.

– Alla har samma mål, att göra området finare och tryggare. Har man en gång målat bänkar, plockat skräp och röjt upp sly bryr man sig också mer om sitt område, säger Zin Mayi.

Bygger gemenskap

Hon har tidigare varit platsansvarig och gruppledare i Vårby gård. I sommar är hon ansvarig för uppstarten i Skogås. Här ska 70 ungodmar få jobba för att göra Skogås till en bättre plats. I varje område rekryteras tio unga gruppledare. 

– Att vara 18 år och leda en grupp på fyra-sex personer är en stor grej. Vi hjälper alla att klara det, du får utbildning, säger Anna Engström, projektledare. 

Att få vara en förebild för de yngre betyder mycket, menar Adam Teker. 

– Jag har lärt känna de yngre i Flemingsberg. Vi hälsar när vi ser varandra i centrum. Det är en annan stor fördel med det här jobbet, det bygger gemenskap i området.

Ofta klagar vuxna på att ungdomar förstör och stökar. 

– Ett sånt här sommarjobb kan vara en väg in på rätt spår. Varför vara ute och busa, när man kan jobba tillsammans för området och tjäna pengar istället, säger Avirup Das och fortsätter:

– Det här är världens bästa jobb. Du har nära till jobbet, får jobba med kompisar och samtidigt träffa nya. Missa inte chansen! Sök jobbet senast den 22 mars.

LÄS OCKSÅ: De unga lyfter Flemingsberg

Man hör ofta folk som klagar på att vi ungdomar förstör. Men nu bygger vi också upp området och gör det finare. Äldre får en mer positiv inställning till oss. Man känner sig stolt.

Foto: Arkivbild

Foto: Arkivbild

Så söker du jobbet

Ungdomar födda 2000 eller 2001 söker jobbet via Huddinge kommun på www.huddinge.se/sommarjobb.

Om du är 18-20 år kan du söka jobb som gruppledare i din ort på: tillsammansforskogas.se, tillsammansforvarby.se och tillsammansforflemingsberg.se

I veckan ordnar de en workshop hur du gör på en arbetsintervju. Mån 6/3, 18.00, på Ungdom142 i Skogås. Tis 7/3, 17.30, på Vårby ungdom. Ons 8/3, 17.30 på Ungzon i Flemingsberg.