VAL. Fler ska gå och rösta, hoppas kommunen. Foto: Michael Erhardsson

Sommarjobbare ska öka valdeltagandet

Valdeltagandet sjunker i de områden där engagemanget är lägst. Sommarjobbare ska nu hjälpa kommunen att informera om höstens val i Hallonbergen, Rissne och Ör.

  • Publicerad 14:13, 12 feb 2018

Sundbybergs kommun har det 30:e lägsta valdeltagandet i landet, enligt en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort av siffror från Statistiska centralbyrån. I kommunalvalet röstade 79,4 procent, vilket var en ökning sedan 2010 då 78.8 procent röstade.

Inom Sundbyberg varierar valdeltagandet mellan stadsdelar och skillnaderna ökar, enligt kommunen. Där valdeltagandet är lägst ligger det på omkring 60 procent till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige; runt 67 procent röstar i riksdagsvalet.

Där valdeltagandet är lågt sjunker det, enligt kommunen, och där det redan är relativt högt ökar det. Lägst valdeltagande finns i Hallonbergen, Rissne och Ör.

Nu kommer en person att anställas för att samordna ett projekt för att öka valdeltagandet. Bland annat ska totalt 16 valambassadörer utses bland de unga som får sommarjobb hos kommunen.

Kommunen har beviljats 273 000 kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) för att genomföra projektet. Planeringen är redan igång, men själva arbetet sätts igång till våren och pågår till och med valet 9 september.

Målgruppen är i första hand unga väljare och utrikes födda. De ska nås av information om det demokratiska systemet och om vilka partier som finns, såväl som att minska avståndet till politiken.

Förstagångsväljare är i fokus eftersom "forskning visat att en persons första val är av särskild betydelse för deras benägenhet att rösta senare i livet", skriver kommunen i ansökan.

För att nå dem riktar kommunen in sig på platser där unga befinner sig. Utrikes födda är i fokus i de specifika områdena med lågt valdeltagande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21