I år blir det färre sommarjobb att söka för Järfällas ungdomar. Arkivbild på tidigare sommarjobbare i innerstan. Foto: Andreas Enbuske

Sommarjobben kan bli ännu färre i Järfälla i år

Förra året drog kommunen ner på antalet sommarjobbare till en tredjedel. Inför nästa sommar föreslår man att minska den siffran ytterligare – förhoppningsvis i utbyte mot högre kompetens.

  • Publicerad 11:45, 30 okt 2019

Under förra mandatperioden, när S, MP och C styrde i kommunen, fanns sommarjobbsgaranti, och 1600 ungdomar hade två veckors så kallad feriepraktik.

När alliansen (M, L, KD och C) senare tog makten i Järfälla, i höstas 2018, var ett tidigt beslut att minska antalet sommarjobbare som kommunen skulle anställa.

Istället för två veckors feriepraktik var det tre veckors jobb som gällde, och de gick till ungefär 500 ungdomar mellan 15 och 18 år. De som ville ha sommarjobb var också tvungna att skicka in ett CV.

Vill minska ytterligare

Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden, vill nu att kommunen ska dra in på sommarjobbsplatserna ytterligare. Hur många är inte bestämt, men enligt Richard Lindforss ska kommunen fortfarande kunna erbjuda minst 300 sommarjobb.

– Vi vill lägga oss på en nivå där vi kan leverera kvalitet, snarare än kvantitet, säger han.

Att garantera alla ett sommarjobb, utan att ställa några krav på personen som söker, var helt enkelt inte bra, menar Richard Lindforss.

Är det inte bra att så många ungdomar som möjligt får testa på arbetslivet?

– När vi hade feriepraktik så var det så många som gjorde samma jobb, blev klara fort, och sedan så satt de bara och väntade. Det skickar också fel signaler om hur arbetslivet är, säger han.

I år är tanken att kommunens förvaltning ska upprätta en portal där arbetsgivare kan hitta de som söker jobb.

– Det underlättar att man kan söka flera jobb på en och samma plats. Man ska inte förvänta sig ett sommarjobb för att man sökt det, ibland måste man söka flera innan man får ett jobb, säger Richard Lindforss.

Men Eva Ullberg (S), oppositionsråd, är kritisk.

– Sommarjobben ger alla ungdomar en chans att komma in i arbetslivet tidigt, även de som saknar kontakter. Ett första jobb är guld värt för ungas självständighet, självkänsla och möjlighet att få nästa jobb. Det är vad Moderaterna vill ta ifrån 1300 Järfällaungdomar, säger hon.

Den femte november ska politikerna i kompetensnämnden fatta beslut i frågan.

Stockholm Direkt