Ungdomskommissionen. Deras sommarjobb är att komma med förslag till stadens politiker på hur tryggheten kan öka. En utmaning är att förändra bilden av Västerort, menar Rinkebybon Mia Shamssalla, näst längst till höger i bild. Foto: Frida Wänelöf

Sommarjobbet: Fixa en tryggare stad

28 sommarjobbande ungdomar har fått tre veckor på sig att hjälpa Stockholms makthavare att göra staden tryggare. För sommarjobbarna är lösningarna inte bara fler poliser – trygghet är mer komplext än så, menar de.

  • Publicerad 11:22, 21 jun 2018

Det är lunchrast i Stadshuset och ungdomarna vi möter är halvvägs in i projektet, som går ut på att hitta lösningar på stadens utmaningar. Först ut: tryggheten.

– Det känns som att vi har koll på vad vi vill göra, säger Yusuf Hussein, från Rinkeby.

I sommar jobbar 28 ungdomar från Stockholms stad med projektet och på fredag ska de presentera sina förslag kring en tryggare stad för makthavarna.

– Det här är ett bra tillfälle att få sin röst hörd och få vara med och påverka, säger Yusuf.

Mia Shamsalla, även hon från Rinkeby, håller med.

– Att få den här möjligheten är väldigt stort. Det här är ett bra sätt att få in ungas perspektiv, säger hon.

Under en och en halv vecka har de samlat in information om ungas upplevelse av trygghet, deltagit i workshops och föreläsningar. Allt för att öka tryggheten på fem utvalda platser i Stockholms stad.

Brommabon, Jasmine El Mallah, sökte sommarjobbet för att hon är intresserad av mänskliga rättigheter. För henne handlar trygghetsfrågor om att få fler att känna sig välkomna i samhället.

– Om man till exempel som invandrare inte känner sig inkluderad i samhället kanske man börjar göra kriminella handlingar. Vi får inte separera folkgrupper så att vi blir helt segregerade. Jag vill att vi ska vara mer blandade, säger Jasmine.

Vill påverka. Kalle Börjesson och Jasmine El Mallah, från Bromma ska ge politikerna nya förslag på lösningar. "Vi har fått fria tyglar. Det är liksom vi som bestämmer. Det känns väldigt roligt", säger Kalle Börjesson. Foto: Frida Wänelöf

Vilka är Ungdomskommissionen?

Sedan 2015 drivs Ungdomskommissionen på uppdrag av Stockholms stad. Syftet är att under sommaren involvera sommarjobbande ungdomar i stadens utveckling. Varje år har Ungdomskommissionen ett särskilt fokus. I år är temat trygghet.

Följ deras arbete på Instagram @ungdomskommissionen.

En del av det arbetet måste börja i skolan, menar hon.

Men frågan om vad trygghet handlar om är subjektiv, poängterar flera av sommarjobbarna.

– När jag började jobba tänkte jag att det var en enkel fråga, men det är svårt för det handlar så mycket om känslan av ett område, säger Max Nylund, från Fredhäll.

Därför kanske folk fortsätter att känna sig otrygga även efter att sommarjobbarna rustat platserna, menar Jasmine El Mallah.

– Att förändra bilden av ett område tar tid.

Hon tror deras största utmaning kommer att vara att bryta ryktesspridningen om vissa områden.

– Det finns en annan bild av Västerort än den som syns i media. Det finns så mycket mer positivt och så mycket mer kärlek än vad alla ser, säger Mia Shamssalla.

"Hoppas stadshuset blir inspirerade"

När StockholmDirekt undrar vad som behövs, rent konkret, för att öka tryggheten, kommer svaret från Jasmine El Mallah snabbt.

– Belysning, färger som ger mer liv åt en plats istället för att den blir grå och tråkig. Och le mot folk!

Den politiska debatten om trygghet landar ofta i att lösningen är fler poliser. Hur ser ni på det?

– Jag tycker politiker ofta tolkar trygghet och säkerhet som synonymer. Men trygghet handlar om känsla.Visst ökar fler poliser säkerheten, men inte nödvändigtvis tryggheten, säger Youssra Azahaf och berättar att hon kvällen innan sett några poliser i Tensta, där hon bor:

– Jag kände mig inte trygg, för att jag vet att de är där för att det har hänt något.

Rasten går mot sitt slut och sommarjobbarna måste tillbaka till planeringsbordet. Nästa vecka ska deras rapport vara klar.

– Jag hoppas att de i Stadshuset kommer bli inspirerade!, säger Jasmine El Mallah.

Här ska kommissionen öka tryggheten

Hjulstaskogen, i Hjulsta.

Tempokullem, i Husby.

Sätradalsparken, i Sätra.

Högdalen.

Observatorielunden, i Vasastan.

Visa merVisa mindre