Ett drömjobb? "Ja verkligen!", enligt Fryshusets Per Hartwig. "På min tid fick man bara rensa ogräs som sommarjobb, så jag skulle inte tro att det här var sant! Men samtidigt kan det vara det tuffaste sommarjobbet som erbjuds i stadsdelen", säger han. Foto: Basse Hellgren

Sommarjobbet: slit som en musiker

Sugen på bling och stjärnstatus? Då är det här kanske inte ett sommarjobb för dig. Men för andra som vill testa på att leva livet som musiker i sommar – och få betalt för det – kan det här vara chansen.

  • Publicerad 14:34, 15 feb 2019

För fjärde året i rad kommer 15 ungdomar från 127-området få chansen att sommarjobba som musiker i år. Men den som tror att det bara kommer innebära härligt backstage-häng och stjärnglans får nog tänka om.

– Vi vill visa både framsidan och baksidan av yrket. Visst, man kommer få stå i rampljuset och göra roliga spelningar. Men det är också många timmar av repande, slit, bärande, kopplande och stress bakom. Det är inte bara räkmacka och stjärnstatus och det är en del av charmen i yrket, säger Per Hartwig, musikansvarig på Fryshuset i Skärholmen.

Det är de som erbjuder sommarjobbet, i samarbete med Länsmusiken, Stockholm stad och Region Stockholm.

Så får du som är 16 år ett sommarjobb i Stockholm 2019

Jobbet inleds med två repveckor. Sen följer en hel veckas turnerande runtom Stockholm, med konserter alla dagar.

– Vi brukar alltid börja och sluta i Skärholmsområdet – det är ju hemmaplan. En spelning kommer vara i Kungsträdgården och en på 127-festivalen i Vårberg, sedan blir det ytterligare tre spelningar som vi ska spika under våren, säger Per Hartwig.

Alla musikstilar välkomna

För att få jobbet måste en söka och sen vara med på auditions som kommer hållas under sportlovet. Alla musikstilar, från klassisk musik till punk, pop, rock och hiphop, är välkomna.

– Vi försöker ha så mycket bredd vi kan i gruppen. Man måste inte vara superdupermegabra, en idé är att man ska lära sig av de äldre och det vi kollar på är hur den här personen kan komplettera gruppen, säger Per Hartwig.

Vad kan ett sånt här sommarjobb leda till?

– Hittills har vi inte haft någon som har breakat stort, för det krävs det oftast flera års arbete. Men man får mycket erfarenhet av jobbet som musiker – även för "vanliga jobb" – man blir van att slita, lär sig disciplin och samarbete. Och det händer ju att det finns talangscouter i publiken, även om det bara är fem pers i publiken vet man ju aldrig vem som står där.

För den som inte är så sugen på att stå på scen kommer Fryshuset också erbjuda sommarjobb inom digital musikproduktion och låtskrivande, som kommer utlysas senare under våren.

Andra sommarjobb du kan söka:

Är du sugen på att sommarjobba som musiker? Kontakta Per Hartwig på per.hartwig@fryshuset.se!

Om inte finns det mycket andra sommarjobb i området. Bland annat:

Mellan den 13 februari och 6 mars kan ungdomar födda år 2000, 2001, 2002 och 2003 söka Stockholm stads sommarjobb. Skärholmens stadsdelsförvaltning erbjuder totalt 700 sommarjobb i år. Ansökan görs på stockholm.se.

Fram till den 28 januari kan du söka jobb som arbetsledare för 127-festivalen i sommar. Ansök på mitt127.se/jobb.

Region Stockholm (tidigare landstinget) erbjuder sommarjobb inom hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafiken för de som är mellan 16 och 18 år. Ansökningsperioden är 1-25 mars och ansökan görs på sll.se.