SOMMARJOBB. Emilia Billingen sommarjobbade som staketmålare på Kungsholmen för två år sedan. Foto: Karin Nilsson

Sommarjobbsguiden – så här fixar du som 16-åring ett arbete i sommar

Det är dags att söka sommarjobb. Inte helt lätt om man inte har kontakter. Är du dessutom under 18 år är det ännu tuffare. Men lugn, jobben finns. Vi har listan och tipsen!

  • Publicerad 07:33, 25 feb 2015

Staden har tidigare gått ut med att alla ungdomar som vill ska få sommarjobb. Riktigt så blir det dock inte. Förra året fick 6 200 ungdomar i åldrarna 16-19 sommarjobb. I år blir det fler, men exakt hur många vet inte staden.

– Ambitionen är att alla som söker ska erbjudas ett jobb, men i dag finns det inte tillräckligt med pengar för att lyckas med det. Det realistiska målet är att fler än förra året ska få ett sommarjobb, säger Elizabeth Castaneda-Lindahl, utredare på arbetsmarknadsförvaltningen.

Ju tidigare, ju större chans

För de ungdomar som inte lyckas få tag på ett via staden finns andra alternativ.  Gröna Lund, Vattenfall, Manpower och Max är några av ställena som tar emot 16-åringar.

– Det är första året som vi bjuder in 16-åringar till oss. Det känns bra att ge yngre ungdomar chansen att komma in på arbetsmarknaden, säger Ida Troive, HR-chef på Gröna Lund.

Ansökningarna kan skickas in löpande till Gröna Lund, men ju tidigare man skickar in, desto större chans har man att få ett jobb. Och det är något de flesta arbetsgivare skriver under på.

Gå runt och presentera dig

Vad ska man tänka på när man som ung vill söka jobb och inte har så mycket tidigare erfarenhet?

Cv och personligt brev ska vara enkelt och tydligt. Lyft upp dina intressen, visa vem du är, tipsar Stefanie Olsson, operativ chef hos för bemanningsföretaget Academic Work i Stockholm om.

Det är en bra idé att gå runt till enskilda butiker och presentera sig, matvarubutiker som andra klädbutiker och kaféer.

– Var inte rädd för att gå runt och presentera dig. Men glöm inte att ta med ett cv eller ett kort med dina uppgifter på. Lämna något när du går runt, så de kan kontakta dig, säger Stefanie Olsson.

Här kan du söka jobb

Manpower

Anställer 16-åringar till vissa sommarjobb. Leta efter jobb under rubriken studentjobb, för fler jobb. Jobben hittar du på www.manpower.se

Gröna Lund

De aktuella jobben finns i entrékassorna, i kiosker som säljer sockervadd, glass och popcorn och båsen för 5-kamp och lyckohjul. Sammanlagt finns 1200 jobb hos Gröna Lund, men för de flesta arbeten krävs att man är 18 år.

Ansök via www.magisksommar.se

Stockholms stad

Ansökningstiden pågår mellan 2-22 mars. Olika förvaltningar har olika många platser att erbjuda. Du kan ansöka via www.stockholm.se/sommarjobb från och med den 2 mars.

Svensk Direktreklam

Ungdomar från 13 år kan söka jobb hos Svensk Direktreklam. Eftersom rekrytering pågår löpande är det bra att inte ansöka för lång tid i förväg när man söker sommarjobb.

– En månad innan man vill börja jobb är rimligt att skicka in en ansökan, säger personalchefen Isak, vid kontoret i Liljeholmen.

Och jobb finns det alltid, enligt honom. Enda kravet är att man kan legitimera sig.

För att ansöka gå in på www.delareklam.nu

Swedavia - Arlanda

Swedavia publicerar alla jobb på sin hemsida www.swedavia.se/omswedavia/jobbahososs/

För tillfället finns tjänster inom kundtjänst och renhållning, men inom kort kommer fler att publiceras. Om du vill arbeta i butiker och kaféer på Arlanda måste du ansöka hos respektive företag.

ICA

Det är upp till varje ICA-handlare att bestämma vem de vill anställa. Presentera dig i den butik du vill arbeta. Glöm inte cv.

Coop

Coop vill se en stor åldersspridning på anställda. Ett plus kan vara att gå in till butiken du vill arbeta på och presentera dig. Du kan även ansöka via www.coop.se.

Minikrav är att du är 16 år och har gått ut grundskolan.

Vattenfall

Vattenfall anställer 16-åriga sommarjobbare på sina arbetsplatser i Solna och Jordbro. Tjänsterna gäller främst IT-support, administration, dokumenthantering, ekonomi, mekaniskt underhåll eller enklare montörsysslor.

Ansök senast 28 februari via: corporate.vattenfall.se/jobba-hos-oss/student/sommarjobb/

Adecco

Ibland finns jobb även för 16-åringar hos Adecco, då enklare administrationsuppgifter. Den som är under 18 år måste ha målsmans namnteckning på anställningsavtalet.
Sök via www.adecco.se. Där finns även tips.

Max

Anställer vikarier inför sommaren och behöver omkring 50-70 personer, på halvtid, deltid och heltid. Du som söker bör vara serviceinriktad, glad och positiv. I slutet av april brukar alla tjänster vara tillsatta, så sök i tid på www.max.se.

– Man kan söka före man fyllt 18, men är man inte myndig får man till exempel inte stå i kassan, arbeta i fritösen eller jobba natt, så de flesta jobben är för ”18-plussare”, säger Fredrika Fredmark, pr-ansvarig för Max.

McDonald´s

McDonald's har omkring 60 restauranger i Stockholm och söker flera hundra nya medarbetare inför sommaren. Ansök på www.mcdonalds.se/jobbet. Ju tidigare du söker desto större chans att få jobb.

Burger King

Består av ett antal franchise-restauranger som sköter sin egen rekrytering, men deltidsarbeten inför sommaren läggs ut på https://burgerking.se/jobb/ansokan/medarbetaransokan. Bra idé är att besöka enskilda restauranger och presentera sig.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.