Maria Löfberg var 18 år när hennes nyfödda son dog i lunginflammation. Foto: Sacharias Källdén

Sonens grav togs bort – två gånger

Maria Löfbergs son ligger i en grav med elva andra små bebisar på Skogskyrkogården. Vid två tillfällen har graven och dekorationerna tagits bort – utan att hon fått någon förklaring till varför.

  • Publicerad 17:19, 15 feb 2018

Året är 1962. Maria Löfbergs son föds åtta veckor för tidigt och blir placerad i kuvös på Karolinska sjukhuset. Sex veckor senare får hon ett telefonsamtal: ”Ert barn är dött. Ska vi ta hand om begravningen åt er?”. Sonen hade drabbats av plötslig spädbarnsdöd. Chockad tackar hon och hennes man ja. Det är det sista de får höra från sjukhuset.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag fick absolut ingen hjälp i form av terapi eller annat stöd från sjukhuset. På den tiden var det något slags tabu att prata om döda barn, det skulle bara gömmas undan. Självklart ångrar jag mig att vi lät sjukhuset begrava honom, det borde vi själva gjort, berättar Maria.

Tio år går, men Maria känner att något inte stämmer. Hon begär ut hennes sons journal från sjukhuset. Det visar sig att sonen som sondmatats fått maten i luftstrupen, vilket ledde till lunginflammation och sedan hjärtstillestånd, något som sjukhuset inte berättade. Hon får reda på att han ligger begravd tillsammans med elva andra barn i en massgrav på Skogskyrkogården. Sedan den dagen är hon den som har skött graven, ingen annan förälder har synts till. Kanske vet de inte om att deras barn är begravda där.

Maria Löfberg får sällskap till graven av barnbarnet och bästa kompisen Niki Löfberg. Foto: Sacharias Källdén

Graven togs bort två gånger

Men under allhelgonahelgen 2014 fick hon en chock. Graven var borta. Korset, lyktorna, stenarna, ingenting fanns kvar. Kyrkogårdsförvaltningen beklagade och sa att det skett ett misstag och satte dit ett nytt träkors. Men under samma helg 2017 skedde det igen. En lapp informerade om att gravrätten återgått till förvaltningen. Den här gången sa förvaltningen att man skulle kolla upp vad som hänt. Det var det sista hon hörde från kyrkogården.

– Andra gången det hände polisanmälde jag det. Men eftersom jag inte är gravrättsinnehavare kunde de inte göra något. Jag har verkligen inte blivit vänligt behandlad av förvaltningen, säger Maria.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På kyrkogårdsförvaltningen beklagar man och säger att båda tillfällena då graven tagits bort är rena misstag.

– Vi har ett system för gravar som återgått till förvaltningen, tyvärr har vi så många gravar att sköta och det var ett misstag att ta bort graven vid båda tillfällena. Det här har hänt flera gånger förut och det är alltid lika tråkigt när det händer, säger Pär Westin, avdelningschef för Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Hur ska man garantera att det här inte händer igen?

– Det här är traumatiskt för alla om det blir fel, tyvärr kan man aldrig garantera att det händer igen, men vi jobbar hela tiden med att informera anställda om vikten av att vara noggranna, säger Pär Westin.

I februari lämnade Miljöpartiet in en skrivelse till kyrkogårdsnämnden om att inrätta ett minnesmärke för barn som dött innan, under eller strax efter förlossning på Skogskyrkogården. Samtliga partier stödjer förslaget.

– Det skulle kännas jätteskönt om det fanns en minneslund för barnen, säger Maria.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan 70-talet har hon skött graven, ingen annan förälder har synts till. Kanske vet de inte om att deras barn är begravda där. Foto: Sacharias Källdén

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30