Stannar. Hammarbyveteranen har inte längre något uppdrag i klubben – men några planer på att sluta besöka Zinken har han inte. Foto: Andreas Enbuske

Sonny Lööf stänger inga dörrar

Efter närmre 20 år tackar Hammarby bandys starke man för sig. Vi träffade tidigare ordförande Sonny Lööf som avsagt sig formella titlar men som vägrar lämna Zinken.

  • Publicerad 07:00, 19 okt 2013

Han har firats av med blommor och lovord, men rör sig ändå med egen nyckelknippa på Zinken. Sedan årsmötet i september är Sonny Lööf inte längre ordförande för Hammarby bandy AB och efter nästan tjugo år i Hammarbys tjänst har han lämnat sin plats i föreningens styrelse.
– Jag är för fan 73 år gammal. Det måste komma in någon ny. Jag sa det redan förra året, att det var dags för mig att sluta, konstaterar Sonny Lööf inne i kansliets kök.
Formellt sett har han inget här att göra längre, men det hindrar inte Hammarbyveteranen från att hänga kvar i klubbens lokaler.
– Nej, jag kommer att fortsätta att vara här mycket. Jag är så god vän med spelarna och gänget här. Det är jävligt bra killar.

Skällt ut och hyllat
Listan på Sonny Lööfs insatser för Hammarby kan göras lång. Han har fått stora spelare som Jonas Claesson och Patrik Nilsson att komma och spela för Bajen, han har lett klubben ur konkurs och varit med och tagit hem två SM-guld.
Han har jagat sponsorer, sett till att gamla skulder skrivits av och fixat jobb åt spelare och tränare. Han har skällt ut och hyllat sitt lag, många gånger om.
Det är inte svårt att se att Sonny Lööfs hjärta slår hårt för bandyn och Hammarby.
– Jag har varit med överallt, i vått och torrt. Och haft jävligt roligt, summerar han.
Han lyfter fram vinsten i Svenska cupen 2007 som ett av de största ögonblicken från sin tid i Hammarby. Klubben var i ekonomisk kris och laget hade tappat nio spelare men lyckades ändå slå Sandviken i finalen och ta hem titeln.
– Alla jobbade verkligen för alla. De visade en sådan laganda som vi tappade sen. Det var först förra året som vi fick tillbaka den känslan.
Det var Sonny Lööf som ringde upp Magnus Brodén förra våren och frågade om han ville träna Bajen. Att han då värvade en ny guldtränare och Årets ledare till Hammarby var inget Sonny Lööf varken trodde eller vågade hoppas på.
– Nej, han var inte vårt förstahandsval. Men Magnus brinner verkligen för sin uppgift och fick till ett riktigt bra lag. Till stor del är förklaringen till guldet en ledarfråga.

Ingen rösträtt
Finalfesten med 38 000 åskådare på Friends arena blir ett svårslaget minne, även om Hammarby upprepar fjolårets succé.
– Det är klart att det vore härligt med ett guld till men för mig vete fan om det går att slå den finalen. Det var kronan på verket.
Man skulle kunna säga att Sonny Lööf avslutar på topp. Men vad som händer på pappret och vad som försiggår bakom kulisserna verkar vara två skilda saker. Hammarby kommer med största sannolikhet att kunna räkna med att den gamle trotjänaren fortsätter att följa sitt lag på mycket nära håll även i framtiden.
– En och annan sponsor ska jag nog leverera. Och så åker jag med laget i bussen till matcherna. Jag ska få fortsätta att komma på styrelsemötena också men jag får tydligen inte yttra mig och har ingen rösträtt. Det kommer nog bli svårt att vänja sig vid, säger den vältalige och hetlevrade Sonny Lööf.

Fakta

Tre röster om Sonny Lööf

Magnus Brodén, tränare:
”Han är Mister Hammarby bandy, som levt för och stöttat bandyn i många, många år. Han är ovärderlig för klubben och dessutom fantastiskt trevlig och engagerad. Han är en person som man rycks med av. Man blir engagerad och glad när man är med honom.”

Py Börjesson, ordförande i Hammarby IF och i Hammarby AB
"
Han är en dynamisk person som gjort så oerhört mycket för Hammarby bandy. Han har ett hjärta av guld som verkligen slår för Hammarby. Det har visat sig i allt han har gjort för klubben."

Stefan ”X:et” Erixson, lagkapten

"Han har och har haft ett otroligt engagemang och intresse för bandy i allmänhet och för Hammarby i synnerhet. Han är en härlig person, väldigt rak med bestämda åsikter. Jag uppskattar det. Man vet var man har honom, även om det slår över ibland. Han har varit en viktig person i klubben under lång, lång tid. Det är klart att en sån person sätter sina spår."

Säsongsstart
Västerås - Hammarby
Söndag 20 oktober
Klockan 14.45
Hemmapremiär
Hammarby - Ljusdal
Onsdag 30 oktober
Klockan 19.00

Visa merVisa mindre