AVFALL. Utan bil blir det svårt att frakta undan skrymmande sopor, säger Else-Britt Edlund i Lundhagen. Foto: Lisa Halldén

Sopbeslut drabbar billös pensionär

Att kommunen inte ska fortsätta sin årliga grovsop-hämtning har väckt mycket känslor. En av de som har reagerat är Else-Britt Edlund. Hon har ingen bil och med låg pension har hon inte råd att köpa sig hjälpen.

  • Publicerad 14:29, 8 sep 2017

Jag hade inte råd att behålla bilen när min man dog.

Som ensamstående utan bil har Else-Britt Edlund i Lundhagen använt sig av kommunens hämtning av grovsopor varje år.

– Jag tycker det är vansinne att den servicen försvinner. Jag är änka och jag hade inte råd att behålla bilen när min man dog. Hur fasen ska jag komma iväg med mina grovsopor?, säger hon.

Else-Britt Edlund har just fått sina grovsopor hämtade vid tomtgränsen, dit hon fick hjälp av sitt barnbarn att få ut det. Själv har hon just nu ont i ena benet, så att manövrera bråte kan vara lite tungt. Men barnbarnet är bara 14 år och kan inte hjälpa sin mormor att köra bort grejerna till Skå. Dottern har varken bil eller körkort. Att betala för hämtningen kommer bli svårt menar Else-Britt Edlund.

Måste planera ekonomin

– Jag är pensionär och jag har aldrig jobbat heltid, så min pension är inte alls hög. Och jag prioriterar att försöka bo kvar i mitt hus. Jag sparar varenda månad för att få ihop till vägavgiften. Jag vet vilka räkningar som kommer men det som går utöver den budgeten, det går inte. Jag får väl prioritera om och försöka spara in på något annat, men det är inte så lätt alla gånger, säger hon.

LÄS ÄVEN: Snart slut på gratis grovsophämtning

Inför den årliga hämtningen brukar Else-Britt Edlund se till att hon är hemma och sorterar upp allt som hon samlat under året. I år lämnade hon en trädgårdsmöbel till grovsophämtningen, tillsammans med en hög kartong, tre sopsäckar med plast och fem sopsäckar med papper.

– Det är skönt att veta att vecka 36 så hämtas alltihop. Det är bortskämt, men det har varit en enorm service. Jag har också samlat allt papper till insamlingen. Och nu är jag ärlig: I mitt fall kommer det bli så att jag stoppar all pappersinsamling i vanliga soptunnan i fortsättningen. Det får ju plats, säger hon.

Kommunens årliga hämtning av grovsopor påbörjades i slutet av augusti. Den ingår i avfallstaxan och gör det möjligt för hushåll att få sina grejer hämtade vid tomtgränsen under en särskilt tidpunkt varje år.

Måste köra själva

Beslutet att avskaffa kommunens årliga hämtning har ännu inte blivit formellt taget, men inför en ny upphandling av avfallshanteringen togs förra året ett inriktningsbeslut att den ska upphöra. Den årliga grovavfallskampanj som kommunen hittills har haft ingår inte i den upphandlingen som gjorts.

I stället för att få det hämtat vid tomtgränsen så kommer kommunens invånare i fortsättning själva behöva köra sina grovsopor till Skå återvinningscentral. Man kan också beställa en hämtning som då kostar 600 kronor för de två första kubikmetrarna, och sedan 300 kronor per kubikmeter utöver det.

Grovavfallshämtning

I sopabonnemanget har en hämtning av grovavfall och elavfall ingått under ett tillfälle varje år. Denna kallas grovavfallskampanjen.

Under grovavfallskampanjen kan hushåll lämna elavfall och sådant som är för stort för en vanlig soppåse vid tomtgränsen.

Ett inriktningsbeslut har tagits på att kampanjen ska upphöra. Det formella beslutet är ännu inte taget.

Ragn-Sells har vunnit en ny upphandling för avfallshantering i kommunen och i det kontraktet ingår inte grovavfallskampanjen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Nyheter Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.fredag 25/5 16:00

KRÖNIKA: Är du schysstast i Mälarötrafiken?

Krönika Det har handlat mycket om cyklar på senaste tiden. Om mina egna bortcyklade klenoder för två veckor sedan (fortfarande borta! Alla tips uppskattas!) och om en cykelpendlares längtan efter en smidig...fredag 25/5 15:38

SD vill få ny lokal chans

Nyheter Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.fredag 25/5 15:29

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter