Skräpigt. Sophanteringen i Sundbyberg respekteras inte och högar byggs runt papperskorgar och intill återvinningsstationer. Foto: Kjell Lönnberg/Karin Nilsson

Sophögar upprör Sundbybergsborna

En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar stadsmiljö- och serviceförvaltningen att ta bort papperskorgar runt vilka det dumpats hushållssopor.

  • Publicerad 08:00, 14 jun 2019

Råttor, fåglar och insekter må trivas när sophanteringen i Sundbyberg inte respekteras och högar byggs runt papperskorgar och intill återvinningsstationer.

– Bedrövligt, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

I Facebook-grupper, på Instagram och andra sociala medier dyker det upp bilder på sophögar i Sundbyberg. Även på Sundbybergs stads hemsida har det lagts upp bilder på hur det inte får se ut.

– Generellt är det mycket olyckligt att sopor inte slängs där de ska vara, säger Tomas Lindvall, chef på tekniska enheten för stadsmiljö- och serviceförvaltningen. Det handlar om arbetsmiljö och hälsorisker och är en upplevelsefråga för alla i Sundbyberg.

Sopberg intill papperskorgar

Förvaltningen bidrog till att det för ett par veckor sedan kom upp en bild på stadens hemsida med rubriken: Släng inte hushållssopor i stadens papperskorgar.

I bilden sågs flera svarta sopsäckar, traditionella plats- och papperspåsar påsar runt papperskorgen.

– Ja tyvärr, konstaterar Tomas Lindvall.

Han anar att en och annan stressar till jobbet och glömmer att soppåsen inte blev slängd innan hen kom fram till bussen eller bilen. Och att papperskorgen då blir en nödlösning.

Och tycker en individ att det funkar är det kanske lättare för andra att följa efter?

– Vi har tvingats ta bort papperskorgar för att försöka undvika att det hamnar hushållssopor i och runt dem. Det är en arbetsmiljöfråga för personalen. De tvingas tömma papperskorgar oftare och då bli annat eftersatt. Och helt i onödan används skattepengar till annat än exempelvis parkskötsel och upprustning av lekplatser.

Har lessnat

En av många som ledsnat är Kjell Lönnberg i Rissne.

– Vi bor så till att vi inte kan undvika att se röran. Minst en gång i veckan ser det för jävligt ut.

Nyligen plåtade han ett hög av diverse sopor intill återvinningscontainerna och publicerade den i Facebookgruppen Vänliga Sundbyberg. Han kallar bilden "Rissne en vanlig måndag".

– Det var ändå en av de lindrigare. Jag står för att jag tycker att det är för jävligt, Sedan anar jag att en och annan affär- och restaurangägare kommer med sina lass. Man kan hitta allt i de här högarna.

Stefan Bergström är oförstående till slappheten och respektlösheten.

– Tråkigt att folk inte kan bete sig, det krävs en allmän skärpning.

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt