Fullersta. Så här såg det ut vid återvinningscentralen vid Åvägen/Vänhemsvägen i måndags.

Sopkaos i Huddinge efter storhelgerna

Efter jul och nyår svämmar lokala Facebookgrupper över av kaosbilder på överfulla återvinningsstationer. Men de ansvariga soptömmarna på FTI slår ifrån sig. "Vi tömmer så mycket vi bara kan", säger regionchefen Annika Ahlberg.

  • Publicerad 14:16, 10 jan 2018

Det är bland annat i lokalgrupper på Facebook som bilder delats på mer eller mindre urspårade situationer vid återvinningsstationerna.

Ett exempel är Fullersta där boende lagt upp bilder på berg av soppåsar som lämnats kvar vid överfulla behållare. Lika tråkigt ser det ut i Stortorp och vid Tornslingan i Trångsund. Vid återvinningsstationen intill Stortorpshallen låg det veckan efter nyår högar med kartonger och skräp från fyrverkerier, julklappar och inte minst elektronik som inhandlats på mellandagsrean.

Experten: Därför beter vi oss grisigt vid sopstationerna

Lata eller ovetandes personer har också dumpat granar och annat som inte hör hemma vid återvinningsstationerna, vilket har väckt ilska hos många grannar.

Upprördhet riktas också mot de som ansvarar för återvinningsstationera, Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). De menar dock att de gör allt de kan för att sköta tömning av behållare och städning runt omkring.

– Vi har ställt ut extra behållare där vi sett att det brukar vara mycket och har satt in extra resurser för tömning och städning runt omkring stationerna, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Stortorp. Så här såg det ut på återvinningscentralen utanför Stortorpshallen i söndags. Foto: Susan Husman

Enligt Annika Ahlberg är perioden från lucia och tre veckor framåt, den tid på året då det är som högst tryck på återvinningsstationerna, men hon säger också att det varit extra mycket just det här året.

– Folk har blivit duktigare på att källsortera vilket såklart är positivt, men missar vi en tömning blir det snabbt fullt och folk ställer sina påsar bredvid behållarna i stället för att ta med dem hem igen, vilket är ett miljöbrott.

Annika Ahlberg hänvisar här till FTI:s hemsida där det går att söka på sin närmsta återvinningsstation. Om det var länge sedan den tömdes tycker hon att en bör välja en annan station i stället.

I en av facebookgrupperna föreslår en Trångsundsbo tre konstruktiva tips vad vi själva kan göra för att underlätta sophanteringen, inte minst efter storhelgerna:

1. Om alla viker ihop förpackningarna innan man kastar dom skulle mer få plats. 

2. Flera gånger har bilar parkerat i vägen så tömning ej varit möjligt. 

3. Hur svårt ska det vara att köra några meter extra till nästa, eller varför inte åka till återvinningscentralen.

Experten: Därför beter vi oss grisigt vid sopstationerna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.