Skräpigt. Så här såg det ut igår, den 7 januari i Dalen. Annika Alhberg på fti meddelar att tömning och städning ska ske under måndagen. "Sist vi var på plats var i fredags och då var det rent", säger hon. Foto: Filippa Rosenqvist

Sopkaos på flera håll efter storhelgerna

Efter jul och nyår svämmar lokala Facebookgrupper över av kaosbilder på överfulla återvinningsstationer. Men de ansvariga soptömmarna på FTI slår ifrån sig. "Vi tömmer så mycket vi bara kan", säger regionchefen Annika Ahlberg.

  • Publicerad 11:09, 8 jan 2018

Det är bland annat i lokalgrupper på Facebook som bilder delats på mer eller mindre urspårade situationer vid återvinningsstationerna.

Ett exempel är Dalen där boende lagt upp bilder på berg av soppåsar som lämnats kvar vid överfulla behållare. Lata eller ovetandes personer har också dumpat granar och annat som inte hör hemma vid återvinningsstationerna, vilket har väckt ilska hos många grannar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Upprördhet riktas också mot de som ansvarar för återvinningsstationera, Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). De menar dock att de gör allt de kan för att sköta tömning av behållare och städning runt omkring.

– Vi har ställt ut extra behållare där vi sett att det brukar vara mycket och har satt in extra resurser för tömning och städning runt omkring stationerna, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Ingen plats för soporna i ett växande Stockholm

Enligt henne är perioden från lucia och tre veckor framåt, den tid på året då det är som högst tryck på återvinningsstationerna, men hon säger också att det varit extra mycket just det här året.

– Folk har blivit duktigare på att källsortera vilket såklart är positivt, men missar vi en tömning blir det snabbt fullt och folk ställer sina påsar bredvid behållarna i stället för att ta med dem hem igen, vilket är ett miljöbrott.

Annika Ahlberg hänvisar här till FTI:s hemsida där det går att söka på sin närmsta återvinningsstation. Om det var länge sedan den tömdes tycker hon att en bör välja en annan station i stället.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just kaoset i Dalen är inget nytt. I juni 2017 började FTI tömma behållarna där oftare, kartong började tömmas åtta gånger i veckan och plast fem gånger i veckan.

Annika Ahlberg säger dock att stationen vid Bersågränd/Åstorpsringen inte stuckit ut under jul och nyår och att det inte är motiverat att börja tömma oftare än så.

Hon säger också att det är för tidigt att säga om FTI kommer att ändra sina rutiner i Stockholm till nästa jul- och nyårsperiod.

– Vi har har planerat med förstärkning den här veckan ut och det har funkat hyfsat bra hittills. Det som behövs är att Stockholms stad planerar in för fler återvinningsstationer redan när de gör sina detaljplaner, säger Annika Ahlberg.

Experten: Därför beter vi oss grisigt vid sopstationerna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26