Ord mot ord. Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar efter på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarna att säga upp sig.

Sopkaoset i Västerort fortsätter: Strejkare anklagas för maffiametoder

Efter sommarens sopstrejk i Stockholm har sophämtningen släpat efter på flera ställen – inte minst i Västerort. Nu riktar sophämtningsföretaget Reno Norden grova anklagelser mot tidigare anställda som de menar saboterar arbetet.

  • Publicerad 11:18, 8 sep 2017

De smutskastar oss som slutat, det är jättefult.

Sedan sopåkarnas strejk i juli har Stockholm vatten stora problem med sophämtningen i stan. Och Västerort är inget undantag. Från att strejken bröt ut den 5 juli till och med den 31 augusti har Stockholm vatten fått in 3 414 reklamationer bara från Bromma. Peaken nåddes i juli, när strejken fortfarande pågick, med 189 reklamationer på en dag.

Men siffrorna i Bromma fortsätter att vara höga ända in i augusti. Högsta siffran under en dag i augusti var 108 reklamationer. I Nordväst (se faktaruta) inkom hela 207 felanmälningar 1 september.

Marinett fick nog av sopkaoset – tog skiten i egna händer

Att man släpar efter i sophämtningen beror dels på att Stockholm vattens entreprenör Reno Norden har fått anställa nya sopåkare som man nu håller på att lära upp efter att flera sa upp sig.

Riktar hård kritik

Men Reno Norden själva menar att det även är de sopåkare som slutade i samband med strejken som nu försvårar arbetet för Reno Nordens anställda.

Anställda från Reno Norden och Stockholms andra entreprenör Liselotte Lööf har sedan tidigare ett inofficiellt kollektiv som kallar sig för ”Stockholms sopgubbar”. Efter den vilda strejken i början av juli har det sedan uppstått splittringar mellan de sophämtare som slutat och de som stannat kvar.

Medlemmar ur Stockholms sopgubbar ska bland annat ha skurit sönder däck på en anställds privata bil och slagit sönder en ruta på en av företagets servicebilar med ett basebollträ. Detta har polisanmälts av företaget. Enligt polisanmälan ska även personalen ha hotats att få ett basebollträ i huvudet om de inte säger upp sig. Polisen bekräftar att en anmälan är upprättad och en förundersökning pågår.

"Tolkas som ett hot"

I ett pressmeddelande skriver Reno Norden bland annat att de före detta anställda ”har blockerat utfarten från depån när sopbilarna ska ut och arbeta”. ”Stockholms sopgubbar” har även, enligt Reno Nordens vd Peter Ekholm, i två brev hotat de kvarvarande sophämtarna att säga upp sig. ”Vi uppmanar dig att sluta jobba, säga upp dig och göra avbön inför de arbetskamrater du nu sviker. Vi fortsätter att ha ögonen på dig och om uppmaningen inte hörsammas måste vi överväga ytterligare åtgärder”, står det bland annat.

– Formuleringen om att de eventuellt tar till andra åtgärder måste ju tolkas som ett hot, säger Peter Ekholm till StockholmDirekt.

Vad har ni för bevis på att hoten ägt rum?

– Breven från de tidigare anställda. Hoten finns där, förutom hotet om att få ett basebollträ i huvudet. Men det är med i polisanmälan, säger Peter Ekholm.

Fredrik Eriksson är en av sophämtarna på Reno Norden som slutade när strejken pågick. Han har inte själv sett breven men hört talas om att anställda i breven ”uppmanats säga upp sig”.

– Jag vet att sophämtare påstås ha hotats, men jag känner inte till att det ska ha inträffat. De smutskastar oss som slutat, det är jättefult.

Varför tror du de skulle påstå saker som inte är sant?

– För att vi ska få det svårare att få nya jobb. Men jag tänker ändå inte söka mig vidare inom sopbranschen.

Felanmälningarna fortsätter...

Stockholm Vatten och avfall delar in Västerortsområdena i Bromma samt Nordväst (Spånga, Hässelby, Vällingby, Tensta, Rinkeby och Kista).

Från att strejken bröt ut den 5 juli till och med den 31 augusti har Stockholm vatten fått in 3 414 reklamationer i Brommaområdet, samt 4 697 reklamationer i Nordväst.

Reklamationerna fortsätter även efter strejken, med många felanmälningar i augusti och september. 1 september inkom hela 207 felanmälningar i Nordväst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här lappas flest bilar i Västerort

Se hela listan – gata för gata Åtta av gatorna på Västerorts topp 20-lista där flest får p-böter ligger i Vällingby. Även Björnsonsgatan i Blackeberg ligger i topp när det gäller bötfällda felparkeringar.tisdag 19/6 11:43

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04