Birger Isaksson uppskattar onsdagsluncherna på Strålgatan. I bakgrunden syns, från vänster, Tore, Maud, husmor Maki, Britt och Kerstin. Foto: Linda Gren

Sopplunchen på Lillan där det pratas om allt

På Lilla Essingen träffas varje vecka ett gäng äldre för att äta soppa och umgås. Här pratar man om både väder och livets djupa filosofiska frågor.

  • Publicerad 16:48, 14 mar 2018

Västermalms församling har sedan femton år en lokal på Lilla Essingen som kallas Andrum. Och lika länge har sopplunchen existerat. För 40 kronor får den som vill både äta soppa och samtala. Ibland bjuds det på musik i olika former. Bland de återkommande besökarna finns flera trubadurer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vid vårt besök är ett 20-tal personer på plats och när vi äntrar lokalen ljuder en psalm som spelas på pianot före det är det dags för soppa. Prästen Anders Bergqvist har jobbat i församlingen ett drygt år och är på plats vid samtliga luncher. Han beskriver dem som "häftiga".

– Det finns några som varit här sedan starten, samtidigt som det kommer nya ansikten hela tiden. Det är en mötesplats för många äldre som bor ensamma. Man håller koll på och stöttar varandra. Och pratar om och diskuterar livet. Det kan vara stora frågor som kommer upp ibland. Från det vardagliga ner till partikelfysik, säger Anders Bergqvist.

– Vi pratar om lite av varje och har trevligt. Och så äter vi väldigt gott, säger Kerstin Tornell, som varit med på soppluncherna sedan starten.

Stammisen Kalle Hensby fyller i.

– För 14 dagar sedan hade vi tema kärlek. Det blev väldigt intressant. Vissa vet knappt vad kärlek är, säger han och hela sällskapet brister ut i skratt.

Kalle är där med två vänner. Deras gemensamma intresse är filosofi.

– En del är troende och andra inte, men det fungerar utmärkt ändå, förklarar han.

Att alla är välkomna är något som besökarna vill poängtera.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utöver luncherna så har Andrum precis utökat med en alkoholfri pub på torsdagskvällarna.

– Puben har vi haft vid ett tillfälle hittills, och det var succé. Många från luncherna dök upp. Då är det musik och alkoholfri öl och cider, säger Anders Bergqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44