Efter en utdragen strejk säger sophämtarna upp sig. Foto: Karin Nilsson

Sopstrejken: Nu säger sophämtarna upp sig

Efter över en veckas strejk säger nu ett 60-tal sopåkare upp sig. Enligt Stockholms stad påverkar inte detta sophämtningen.

  • Publicerad 10:30, 12 jul 2017

Sopåkarna samlades under onsdagsmorgonen för ett möte i Älvsjö. En av de anställda säger till SVT Nyheter att de säger upp sig eftersom de inte tänker gå med på någon lönedumpning.

– Alla strejkande har sagt upp sig nu. Vi har tackat för oss, skakat hand och lämnat in våra avskedsbrev, säger sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43, till Aftonbladet

Sopföretagets vd tycker sophämtarnas löner är för höga

Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport på Reno Norden berättar för TT att ungefär 65 sophämtare på företaget nu har sagt upp sig. Även arbetare på företaget Liselotte Lööf ska ha slutat att arbeta under dagen, i solidaritet med de strejkande.

Den informationen tillbakavisas dock av Stockholms stad.

– Jag har sökt Liselotte Lööf, och enligt den information vi har jobbar de som vanligt, säger Katarina Johansson, enhetschef på kommunala Stockholm vatten och avfall, till StockholmDirekt.

Trots strejken och uppsägningarna har Stockholms stad i samarbete med Reno Norden lyckats få ut 27 sopbilar på Stockholms gator. I vanliga fall kör ett 40-tal.

– Det är klart att vi har ett antal problem. Men vi jobbar systematiskt och får in mer resurser för varje dag som går. Vi har haft de n här situation i en vecka nu, personalen som hoppar in lär sig för varje dag. Man får in en rutin, säger Katarina Johansson.

Katarina Johansson uppmanar stockholmarna att felanmäla om soporna inte hämtas. Man kan antingen registrera reklamationen via Stockholm vatten och avfalls e-tjänst eller ringa in den.

StockholmDirekt söker Reno Norden för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.