Foto: Vilhelm Stokstad

Sopstrejken splittrar stockholmarna: "Inte rimligt"

Är det rätt eller fel av sophämtarna att strejka? Det är en fråga som engagerat och delat stockholmarna de senaste dagarna.

  • Publicerad 12:07, 7 jul 2017

Sedan ett hundratal sophämtare i Stockholm i onsdags gick ut i strejk har artiklarna följts av en strid ström av kommentarer både på StockholmDirekts Facebook-sida och sajt. Signaturen "Driver28" skriver till exempel:

"Om min arbetsgivare skulle ge mig en lönesänkning på 5000:- i månaden skulle jag också strejka! Det är inte rimligt. Kanske har sopåkare historiskt fått för hög lön, men kanske är det enda sättet att få någon att utföra detta skitiga jobb i ottan?"

Han får dock mothugg av ”Lars” på Facebook:

"Visst det är ett skitjobb. Men inte vad det har varit. Idag finns det nästan inga soprum kvar. Och vid minsta lilla "störning "så skiter man i att hämta."

Sopföretagets vd tycker sophämtarnas löner är för höga

Mest uppmärksamhet har citatet från Renonordens vd Peter Ekholm fått. Till StockholmDirekt sa han tidigare i veckan att ”I dag har vi vissa sophämtare som tjänar 40 000-45 000 kronor i månaden för att jobba 28-29 timmar i veckan. Det är inte rimligt.” Uttalandet fick ”Lotta” att reagera.

"Vad tjänar sopföretagets vd själv? Tycker hans anställda att det är lite för mycket? Tycker vd'n att det är ok om de anställda sänker HANS lön men ger honom möjlighet till bonus? Sophämtare ska ha bra betalt- de gör ett superviktigt jobb."

Hon får medhåll av ”Maja”.  

"Med tanke på hur mycket slit deras arbete innebär och vårat ganska äckliga avfall de ska hantera så tycker jag att 40-45 000 kr är en rimlig lön. Hur många av oss skulle klara ett sådant arbete?"

Lika många tycker dock att lönen är oskäligt hög. ”Nicklas” undrar varför ett yrke som inte kräver någon utbildning ska ha så mycket i lön och ”Martha” är inne på samma spår när hon tycker att lönen ska vara baserad på utbildningsnivå.

"Sophämtare kan ju gå in och jobba som sjuksköterskor, så märker de vad akademiska yrken kräver. Muskelkraft skall aldrig värderas högre än krävande ansvar och kunskap."

Debatten lär fortsätta. Både vid köksbordet och på sociala medier.

Sopföretaget går till arbetsdomstolen: "Utpressas"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.